Het Instituut voor Religieuze Werken IOR – meestal ‘de Vaticaanse bank’ genoemd – heeft in 2019 ongeveer 38 miljoen euro winst gemaakt. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2018, meldt het jaarverslag van de IOR.
In het op 8 juni gepubliceerde rapport schrijft de voorzitter van de Raad van Toezicht dat 2019 “een gunstig jaar” was. De winst weerspiegelt volgens hem de “prudente aanpak” in het beheer van de activa van de bank en de gemaakte kosten.
Aan het eind van 2019 beheerde de IOR activa met een waarde van 5,1 miljard euro. Daaronder zijn de spaartegoeden en investeringen van een kleine vijftienduizend klanten. Dat zijn voor het grootste deel religieuze ordes en congregaties wereldwijd, Vaticaanse afdelingen en medewerkers, en andere geestelijken.
De zogeheten kapitaalratio – een maat voor de financiële kracht van een bank – daalde van 86,4% in 2018 tot 82,4% vorig jaar. Volgens de IOR is dit het gevolg van een afname van de beheerde investeringen in gewone aandelen, en het hogere kredietrisico van de activa.
Volgens het rapport past de IOR de ethische en sociale principes van de katholieke leer toe op zowel haar eigen management en investeringen, als die van haar klanten.
De bank blijft “investeren in bedrijven die activiteiten verrichten in lijn met de katholieke ethiek en met respect voor de schepping, het menselijk leven en de menselijke waardigheid”.
De IOR draagt naar eigen zeggen ook bij aan sociale activiteiten. Zo geeft de bank katholieke organisaties die een te kleine beurs hebben om tegen marktprijzen gebouwen te huren, de mogelijkheid betaalbaar te leasen.
Ook wordt vastgoed gratis ter beschikking gesteld aan organisaties die kwetsbare groepen onderdak en hulp bieden, “zoals jonge alleenstaande moeders of slachtoffers van geweld, vluchtelingen, de zieken en behoeftigen”.
Voorspellingen voor het resultaat over 2020 durft de bank gezien de coronapandemie niet te doen.
Het financiële deel van het jaarrapport is volgens de IOR voor publicatie beoordeeld door accountantsbureau Mazars en de Commissie van Kardinalen die toezicht houdt op het werk van het instituut.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.