fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse conferentie over priesterschap: ‘Fundering van de missie van de Kerk verdiepen’

Catholic News Service 15 april 2021
image
Kardinaal Marc Ouellet, prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen. Foto: CNS photo - Paul Haring

Het bevorderen van roepingen tot het priesterschap, het verbeteren van de manier waarop leken en priesters samenwerken en ervoor zorgen dat dienstbaarheid, en niet macht, een wijding motiveert. Het zijn allemaal mogelijke onderwerpen van een groot symposium over het priesterschap dat het Vaticaan in februari 2022 wil houden.

“Een theologisch symposium kan geen praktische oplossingen bieden voor alle pastorale en missionaire problemen van de Kerk, maar het kan ons helpen de fundering van de missie van de Kerk te verdiepen”, zei kardinaal Marc Ouellet, prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen en organisator van het symposium, dat van 17 tot 19 februari 2022 moet plaatsvinden.

Visie op priesterschap

Het symposium genaamd Naar een fundamentele theologie van het priesterschap, wil een visie op het priesterschap aanmoedigen waarbij het gewijde priesterschap wortelt in het priesterschap van alle gelovigen. Volgens kardinaal Ouellet wil men weg van het idee dat het gewijde ambt op een of andere manier verbonden wordt met kerkelijke macht, zo zei hij maandag tijdens een persconferentie.

De driedaagse bijeenkomst is volgens hem specifiek gericht op bisschoppen en delegaties van theologen en beroepspersoneel uit alle landen, hoewel het symposium ook toegankelijk zal zijn voor andere theologen en mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Relatie tussen doop en gewijd ambt

De relatie tussen de doop en het gewijde ambt behoeft vandaag meer nadruk, zei Ouellet, maar het herzien van de grondslagen van een theologie van het priesterschap houdt ook in dat “oecumenische vragen niet mogen worden genegeerd, evenals de culturele bewegingen die de plaats van vrouwen in de Kerk in twijfel trekken”.

Ook tonen de recente bisschoppensynodes over het gezin, jongeren en over de Kerk in de Amazone allemaal de urgentie aan van het beantwoorden van vragen rond het priesterschap en relaties tussen mensen met verschillende roepingen in de Kerk, zei de kardinaal.

‘De basis van al het christelijk leven’

Michelina Tenace, hoogleraar theologie aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome, helpt bij het organiseren van het symposium. Ze vertelde de aanwezige verslaggevers dat teruggaan naar de doop en het priesterschap van alle gelovigen “niet slechts een mode is, maar de basis van al het christelijk leven”.

https://www.kn.nl/abonnementen/