fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse kardinalen en bisschoppen krijgen voortaan dezelfde rechtsgang als ieder ander

Selinde van Dijk-Kroesbergen 4 mei 2021
image
De paus heeft de regels voor het gerechtssysteem van het Vaticaan gewijzigd, zodat kardinalen en bisschoppen die van een misdaad worden beschuldigd, nu door de rechtbank van Vaticaanstad kunnen worden berecht. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Bisschoppen en kardinalen die van een misdaad beschuldigd worden kunnen voortaan worden berecht voor de Vaticaanse burgerlijke rechtbank. Tot nu toe konden strafprocedures in het civiele rechtssysteem tegen hen alleen door het Hof van Cassatie worden behandeld.

Paus Franciscus publiceerde afgelopen vrijdag deze wijziging op de vorig jaar uitgevaardigde wet die het rechtssysteem in Vaticaanstad reguleert. Hij deed dat in een apostolische brief ‘motu prioprio’, op eigen initiatief.

De oude wet hield in dat strafprocessen tegen kardinalen en bisschoppen mede door andere kardinalen werden geleid. Het Hof van Cassatie bestaat namelijk uit drie kardinalen en verschillende geassocieerde rechters.

Gelijkheid

Aan deze afwijkende berechting van bisschoppen en kardinalen wil de paus een einde maken, zodat het gerechtelijk apparaat van het Vaticaan in overeenstemming is met het principe dat “onder alle gelovigen echte gelijkheid in waardigheid en daad bestaat”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij citeerde ook Gaudium et spes, de pastorale constitutie van Vaticanum II over de Kerk in de moderne wereld, waarin staat dat “alle mensen dezelfde natuur en dezelfde oorsprong hebben; allen, verlost door Christus, genieten dezelfde roeping en dezelfde goddelijke bestemming; het is daarom noodzakelijk om steeds meer de fundamentele gelijkheid van iedereen te erkennen”.

“Het bewustzijn van deze waarden en principes, dat geleidelijk volwassen is geworden in de kerkelijke gemeenschap, vraagt vandaag om een steeds meer adequate naleving ervan, zelfs in het Vaticaanse systeem”, schreef de paus.

Vooraf toestemming

Met de update van 30 april zullen rechters in Vaticaanstad – meestal leken – bevoegd zijn om in de burgerlijke strafzaken van bisschoppen en kardinalen te beslissen. De Vaticaanse rechtbank behandelt geen vergrijpen tegen het kerkelijk recht.

De nieuwe maatregelen treden onmiddellijk in werking.

Bronnen: Catholic News Service en Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/