fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse ramadanboodschap in het teken van delen

Luuk van den Einden 11 april 2022
image
De ramadan, de vastenmaand voor moslims, is op 1 april begonnen. Voor het eerst sinds 1995 overlapt die met de christelijke Veertigdagentijd. Foto: CNS - Saba Kareem, Reuters

Delen komt voort uit empathie, schrijft het Vaticaan in zijn boodschap aan vastende moslims. Dit jaar lopen de ramadan en de Veertigdagentijd gedeeltelijk met elkaar gelijk.

Het belang van delen staat centraal in de boodschap die het dicasterie voor de Interreligieuze Dialoog voor moslims heeft geschreven ter gelegenheid van de ramadan. Kardinaal Miguel Ángel Ayuso Guixot, voorzitter van het dicasterie, schrijft in de boodschap dat de gevolgen van de coronapandemie het belang van delen opnieuw duidelijk hebben gemaakt.

“Delen vindt zijn diepste motivatie in het besef dat alles wat we zijn en alles wat we hebben geschenken zijn van God”, schrijft de kardinaal, “en dat we bijgevolg onze talenten ten dienste moeten stellen van al onze broeders en zusters en met hen delen wat we hebben.”

Overlap

De boodschap werd in februari al opgesteld, maar pas afgelopen vrijdag, een week na het begin van de ramadan, verspreid. Diezelfde dag verscheen de boodschap in het Nederlands op de website van de Nederlandse kerkprovincie, waar de volledige brief te lezen is.

“De beste vorm van delen komt voort uit oprechte empathie en effectief mededogen met anderen”, aldus kardinaal Guixot. “Delen is echter niet beperkt tot materiële goederen. Bovenal gaat het om het delen in elkaars vreugde en verdriet, die deel uitmaken van elk menselijk leven.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Voor het eerst sinds 1995 delen moslims en christenen hun vastentijd: de ramadan en de Veertigdagentijd overlappen elkaar dit jaar deels. De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender, die de maancyclus volgt en dus door de seizoenen heen opschuift. De komende jaren zullen de dertig dagen van de ramadan en de Veertigdagentijd steeds meer gelijklopen; in 2026 valt de ramadan zelfs volledig binnen de christelijke vastentijd. Daarna zal het weer een dertigtal jaren duren voor dat opnieuw het geval is.

Buren en vrienden

“Wanneer we onze vrienden en buren van andere religies bezoeken of feliciteren bij die gelegenheden, delen we in hun vreugde voor de viering van hun feest, zonder de religieuze dimensie van de gevierde gelegenheid als de onze te hoeven aannemen”, schrijft kardinaal Guixot in de boodschap.

“Onze hoop, geliefde moslimbroeders en -zusters, is dat we de vreugde en het verdriet van al onze buren en vrienden blijven delen, omdat Gods liefde elke persoon en het hele universum omvat”, vervolgt hij. Tot slot wenst de kardinaal moslims een “vredige en vruchtbare” ramadan en een vreugdevol suikerfeest.

Bron: RK Kerk