Na vijf jaar stilstand start het Vaticaans Observatorium zijn zomerschool weer op. Jonge astronomen kunnen zich nu aanmelden om in 2023 deel te nemen aan het programma in de sterrenwacht van het Vaticaan.
In 1986 werd de zomerschool van het Vaticaans Observatorium voor het eerst gehouden. Sindsdien komen iedere paar jaar studenten van over de hele wereld naar Castel Gandolfo, het pauselijke zomerverblijf waar ook de Vaticaanse sterrenwacht gevestigd is, om zich bijna een maand lang bezig te houden met allerlei sterrenkundige onderwerpen. Een privéaudiëntie met de paus is bij vrijwel iedere editie onderdeel van het programma geweest.
De laatste editie vond in 2018 plaats; die van 2020 werd vanwege de pandemie geannuleerd. Voor juni 2023 is nu een nieuwe ronde in de maak, waarvoor belangstellenden zich tot en met 31 oktober kunnen inschrijven. De inschrijving is open voor bachelorstudenten die astronomie, fysica of een vergelijkbare studie volgen.
Iedere editie heeft een thema; in 2016 was water in ons zonnestelsel het onderwerp, de editie van 2012 draaide om sterrenclusters. In 2023 zullen de studenten zich bezighouden met big data en hoe astronomen wijzer kunnen worden uit enorme hoeveelheden informatie.
Een van de doelen van de Vaticaanse zomerschool is om studenten uit met name ontwikkelingslanden een mogelijkheid te geven om zich op een bijzondere manier te ontwikkelen. Daarom is deelname gratis: het Vaticaan betaalt de bijna vierduizend euro die de zomerschool per student kost.
“Deze studenten worden later vaak topastronomen”, zegt jezuïet Guy Consolmagno, de directeur van het Vaticaans Observatorium. “Heel wat docenten van recente edities hebben zelf vroeger als student aan de zomerschool meegedaan.”
Tijdens het programma krijgen deelnemers les van gastdocenten afkomstig van prestigieuze instellingen, zoals het Observatoire de Paris en de Amerikaanse Princeton-universiteit. Volgens Consolmagno is er absoluut geen gebrek aan wetenschappers die op de zomerschool willen doceren: “We moeten ze bij wijze van spreken aan de deur wegsturen: er zijn zo veel wetenschappers die docent zouden willen zijn, omdat ze hier enkele van de meest veelbelovende aanstormende talenten ontmoeten.”
De zomerstudenten van de editie van 2018 kijken met grote tevredenheid terug op hun deelname. “Op veel plekken gaan wetenschap en religie niet samen. Maar hier ontdek je dat die twee hand in hand kunnen gaan”, vertelt de Indiase Richa Kundu. “Ik leer verschillende culturen uit andere delen van de wereld kennen. Je leert niet alleen over astronomie, maar ook over andere culturen.”
“Het was heel aantrekkelijk om omringd te zijn door mensen met zo veel verschillende culturele en academische achtergronden”, vult Madeline Rodriguez Sanchez uit Venezuela aan. “Hier zie je dat als je een bepaalde interesse gemeen hebt met anderen, geografische verschillen er niet meer toe doen. Je spreekt dezelfde taal, zelfs als dat niet letterlijk het geval is.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.