<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

‘Vooruitgang in financieel beheer Vaticaan’

Catholic News Service 22 mei 2019
image
Directeur Tommaso Di Ruzza (links) en president René Brülhart bij de perspresentatie van het jaarlijkse rapport van de Autorità di Informazione Finanziaria, AIF. (Foto: Paul Haring - CNS Photo)

De Heilige Stoel heeft grote stappen voorwaarts gemaakt in het voorkomen van financiële malversaties. Dat stelden René Brülhart en Tommaso Di Ruzza, respectievelijk president en directeur van de Vaticaanse financiële autoriteit AIF, bij de presentatie van hun jaarverslag.

De unieke status van Vaticaanstad als onafhankelijke staat en centrum van de katholieke wereldkerk, vraagt om een “op maat gemaakt systeem, met name om onwettige financiële activiteiten te voorkomen”, aldus Brülhart.

De Heilige Stoel heeft “minder zorgen” over financieel wanbeheer dan de meeste naties, “maar dat betekent niet dat we niet moeten vasthouden aan preventieve strategieën en maatregelen”, voegde Di Ruzza daar aan toe. “Gezien de bijzondere status van de Heilige Stoel, is extra voorzichtigheid geboden, zeker op een morele schaal”.

Daling van meldingen

Volgens het jaarverslag ontving de AIF in 2018 slechts 56 meldingen van verdachte financiële activiteiten, tegen 150 in 2017 en 207 in 2016. Elf van de 56 meldingen werden doorgegeven aan de Vaticaanse rechtbank voor nader onderzoek en een mogelijke aanklacht.

“Het Vaticaan krijgt complimenten voor de nieuwe regels, maar kritiek vanwege de traagheid van de uitvoering”

De AIF heeft nu een volledig functionerende ‘general risk assessment-tool’ voor het voorkomen en bestrijden van het witwassen van geld en financieren van terrorisme. Het risico van witwassen wordt door deze tool ingeschat als “laag tot medium”, dat van terrorisme als “laag”. In de acht jaar dat de autoriteit bestaat, is er volgens Brülhart en Di Ruzza geen enkele verdachte activiteit geweest die in verband kon worden gebracht met het financieren van terreur.

Eerste veroordeling voor witwassen

Internationale instanties hebben het Vaticaan gecomplimenteerd met de nieuwe regels en structuren, maar klagen tegelijkertijd over de traagheid waarmee de Vaticaanse politie en rechtbanken klachten afhandelen.

In december 2018 veroordeelde een Vaticaanse rechtbank voor het eerst iemand vanwege witwassen, na een melding van de AIF. Een Italiaanse aannemer werd toen veroordeeld tot 2,5 jaar cel vanwege het witwassen van geld via een Vaticaanse bankrekening. Hij ging in hoger beroep.

Internationale samenwerking

Volgens het jaarverslag werkt de AIF in toenemende mate samen met vergelijkbare instanties in tientallen landen. Zonder op details in te gaan meldt het rapport een zaak waarin een “veronderstelde non-profitorganisatie” zich uitgaf voor een plaatselijke partner van een Vaticaans instituut en zo donaties ophaalde. Dankzij internationale samenwerking konden diverse verdachten worden aangehouden, en werden waardepapieren en vuurwapens in beslag worden genomen.

De beschrijving lijkt overeen te komen met een arrestatie in Spanje in februari 2018, van drie Spanjaarden en een Colombiaan die zich uitgaven als vertegenwoordigers van de Vaticaanse bank.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.