<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vrouwen krijgen belangrijke rol bij bisschoppenselectie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 juli 2022
image
Op 2 juli 2022 zei paus Franciscus in een interview met Reuters dat hij twee vrouwen wil benoemen in het comité dat hem helpt bij de keuze van benoemingen van bisschoppen. Foto: CNS Photo - Remo Casilli, Reuters

Waarschijnlijk worden meer hoge Vaticaanse posities toegankelijk voor vrouwen. In een recent interview onthulde de paus zijn plannen om twee vrouwen te benoemen in het Dicasterie voor de Bisschoppen, dat nieuwe bisschoppen kiest.

Het zal de eerste keer zijn dat vrouwen worden benoemd in dit dicasterie. “Op deze manier gaan de zaken een beetje open”,  zei de paus toen de Vaticaancorrespondent van Reuters, Philip Pullella, hem op 2 juli vroeg naar de uitbreiding van de rol van vrouwen in de Kerk.

Om welke vrouwen het gaat en wanneer de benoeming wordt aangekondigd, liet de paus niet weten.

Van priester tot bisschop

Aan de benoeming van een bisschop gaat een heel proces vooraf. Meestal bespreekt de bisschoppenconferentie van een kerkprovincie eens per jaar de lijst met door lokale bisschoppen voorgedragen priesters. De conferentie doet vervolgens aanbevelingen bij de nuntius, die na uitvoerig onderzoek een namenlijst doorgeeft aan het Dicasterie voor de Bisschoppen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De prefect van het dicasterie, momenteel de Canadese kardinaal Marc Ouellet, kan rechtstreeks aanbevelingen doen aan de paus wanneer er sprake is van een overplaatsing van een bisschop.

Echter, als de kandidaat nog priester is, moeten de leden van het dicasterie – momenteel zeventien kardinalen en zes bisschoppen – de dossiers bekijken en stemmen over de namen die aan de paus worden aanbevolen. De prefect presenteert de nominaties aan de paus, die de uiteindelijke beslissing neemt.

Leiding geven

De nieuwe grondwet voor de Romeinse Curie Praedicate Evangelium, die 5 juni in werking trad, stelt bijna alle rollen in de Curie open voor leken, zowel mannen als vrouwen.

image
Eind vorig jaar benoemde paus Franciscus 2021 zuster Raffaella Petrini als secretaris-generaal van Vaticaanstad. De paus wil meer vrouwen op hogere posten in het Vaticaan. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Op de vraag welke afdeling van het Vaticaan misschien door een leek zou kunnen worden geleid, antwoordde de paus dat hij een mogelijkheid zag bij het Dicasterie voor de Leken, Gezin en Leven, het Dicasterie voor Cultuur en Opvoeding en de Vaticaanse Apostolische Bibliotheek.

“Ik sta ervoor open om vrouwen een kans te geven” om Vaticaanse diensten te leiden, vertelde de paus aan Reuters.

Eerdere benoemingen

De paus heeft al verschillende vrouwen in het Vaticaan benoemd. Zo benoemde hij in november 2021 zuster Raffaella Petrini als secretaris-generaal van Vaticaanstad. Ze kreeg hiermee onder andere de politie, de brandweer, de post en de musea in de pauselijke staat onder haar hoede.

Enkele maanden eerder stelde hij zuster Alessandra Smerilli aan tot interim-secretaris van het Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling. Sinds 2019 is Smerilli ook raadslid van Vaticaanstad en adviseur van het secretariaat van de Bisschoppensynode.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bij de Bisschoppensynode is ook Nathalie Becquart werkzaam. Zij is hier sinds februari 2021 ondersecretaris van. In deze rol draagt ze ook bij aan de voorbereidingen van de synode over synodaliteit die voor oktober 2022 gepland staat.

Eerdere benoemingen van vrouwelijke leiders in het Vaticaan zijn: Barbara Jatta, directeur van de Vaticaanse Musea; Natasa Govekar, directeur van de theologisch-pastorale afdeling van het Dicasterie voor Communicatie en Cristiane Murray, vicedirecteur van de Vaticaanse persdienst.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.