fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Wonder erkend: Johannes Paulus I onderweg naar zaligverklaring

KN Redactie 13 oktober 2021
image
Paus Johannes Paulus I. Zijn pontificaat duurde in 1978 slechts 33 dagen. Foto: CNS Photo

Paus Franciscus heeft vandaag een wonder erkend op voorspraak van Albino Luciani, beter bekend als paus Johannes Paulus I. Daarmee ligt de weg open naar zaligverklaring van de man die de bijnaam ‘de lachende paus’ kreeg.

Het Vaticaan maakte de erkenning van het wonder vandaag bekend. Volgens de website van de Congregatie voor de Heiligverklaringen gaat het om de genezing van een elfjarig meisje van een acute ontsteking van de hersenen, hardnekkige epileptische aanvallen en een septische shock.

Het meisje was in een ziekenhuis opgenomen. De priester van de parochie waar het ziekenhuis staat, besloot de voorspraak van Johannes Paulus I in te roepen. Het meisje genas op medisch onverklaarbare wijze.

33 dagen paus

Albino Luciani werd in 1912 in het Italiaanse Canale d’Agordo geboren. Hij was patriarch van Venetië toen hij op 26 augustus 1978 tot paus gekozen werd. Met zijn naamkeuze eerde hij zijn beide directe voorgangers, Paulus VI en Johannes XXIII.

Johannes Paulus I overleed al op 28 september 1978. Met slechts 33 dagen is zijn pontificaat een van de kortste uit de geschiedenis van de Kerk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Nog een wonder erkend

Ook erkende de paus een ander wonder, op voorspraak van de Colombiaanse theologe en zuster Maria Berenice Duque Hencker (1898-1993). Tevens erkende hij het martelaarschap van twee in 1683 vermoorde Argentijnse priesters.

Ook voor deze drie Latijns-Amerikaanse religieuzen ligt daarmee de weg naar zaligverklaring open.

Verder werd de heroïsche deugdenbeoefening erkend van drie andere kandidaat-zaligen, een priester en twee zusters. Om daadwerkelijk zalig verklaard te kunnen worden, moet op voorspraak van ieder van hen nog een wonder plaatsvinden en erkend worden.

Bron: vaticannews.va