fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Aartsbisdom Mechelen-Brussel stopt met succesvolle fraterniteit

KN Redactie 16 juni 2016
image
Wordt mgr. Léonard zelfs zijn spirituele nalatenschap misgund? (beeld: YouTube)

Hoe succesvol ook, de erfenis van mgr. Léonard moet met wortel en tak worden uitgeroeid.

Van deze zuiveringsmentaliteit werd het aartsbisdom Mechelen-Brussel beschuldigd, nu het onder leiding staat van een nieuwe, andersgezinde aartsbisschop, mgr. de Kesel. Geruchten van dien aard deden begin dit jaar de ronde. Ze werden officieel ontkend.

Einde

Naar nu blijkt, waren echter de ontkenningen vals en niet de geruchten. Want inderdaad maakt het aartsbisdom, volgens een juist gepubliceerde verklaring “na lang overleg” en met volledige steun van alle andere Belgische bisschoppen “en de verantwoordelijke instanties van de H. Stoel”, nog deze maand een einde aan de samenwerking met de jonge Fraterniteit van de Heilige Apostelen. Hoewel nog maar drie jaar oud, kende de broederschap een snelle ontwikkeling vanuit haar basis, de Sint-Katelijnekerk in Brussel.

‘Gebrek aan solidariteit’

Dat succes doet haar nu de das om. In een verklaring erkent het aartsbisdom het succes voluit, maar vindt dit “nochtans een probleem als men bedenkt dat voor het ogenblik het merendeel van de seminaristen van de Fraterniteit uit Frankrijk komt waar zoveel streken lijden onder een schrijnend priestertekort.” Je wrijft je ogen uit als je het leest, maar volgens het aartsbisdom is de Fraterniteit zo succesvol in het bevorderen van het priesterschap dat ze daarvoor van heinde en ver kandidaten weet aan te trekken. Juist dit neemt men haar nu kwalijk: “In de huidige omstandigheden is het toch beter zo een gang van zaken niet te stimuleren”, aldus de verklaring. Het volhouden van het succesvolle priesterroepingen-initiatief van mgr. Léonard “zou wijzen op een groot gebrek aan solidariteit tussen de bisschoppen, zowel met de bisschoppen van ons land als met de Franse bisschoppen.”

Recept

Dus omdat andere bisschoppen het zo slecht doen, moet een goed initiatief om zeep worden geholpen? Het goede moet worden uitgeroeid, uit solidariteit met het slechte? Als dit het bizarre recept wordt, zal er spoedig van de Belgische Kerk helemaal niets meer over zijn.