fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

25 jaar na zijn dood: Henri Nouwen ‘is evangelist voor onze cultuur’

KN Redactie 21 september 2021
image
Henri Nouwen in zijn appartement in het Amerikaanse New Haven, circa 1981. Foto: Jim Forest - flickr.com (CC)

Precies 25 jaar geleden stierf priester-schrijver Henri Nouwen (1932-1996). Wereldwijd verkocht hij miljoenen boeken, maar in eigen land lijkt hij tegenwoordig bekender onder protestanten dan onder katholieken.

Nouwen was priester van het aartsbisdom Utrecht, doceerde pastoraal-theologie aan prominente Amerikaanse universiteiten en schreef talloze geestelijke boeken. Eindelijk thuis, een meditatie over Rembrandts schilderij De verloren zoon, is wellicht zijn bekendste werk.

Hij woonde tegen het eind van zijn leven een aantal jaren in een Arkgemeenschap in Canada. Het leven met en de zorg voor mensen met een soms ernstige handicap vormde hem; de ervaring komt in verschillende van zijn boeken terug.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Onze waarde komt van God’

Nouwens werk draait om de ontdekking van de waarde van de mens, schrijft oud-KN-hoofdredacteur Ed Arons in een persoonlijke terugblik op diens leven en impact: “Onze echte waarde hangt niet af van onszelf, niet van wat we hebben of doen, niet van wat andere van ons vinden. Onze waarde komt van God: ten diepste zijn we Gods geliefde kinderen, zonder eigen verdienste – enkel genade.”

Goed nieuws

In een cultuur die draait om het verwerven van status en bezit is dat Evangelie, goed nieuws, schrijft Arons: “Voor onze cultuur is Nouwen een evangelist, iemand die goed nieuws brengt dat mensen kan veranderen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Nouwens kracht ligt volgens hem in diens kwetsbaarheid, die hij ook in zijn boeken durft te tonen. Die gaan “indringend over hemzelf, maar even indringend over de lezer”, en raken daarom mensen.

Om Nouwen opnieuw onder de aandacht te brengen, bracht uitgeverij Adveniat onlangs de glossy Henri uit.

In KN 37 blikt Ed Arons uitgebreid terug op het leven en de impact van Henri Nouwen. Klik hier voor een exemplaar.