<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Aanmelden en reserveren voor een viering: en de privacy dan?

Roel Weerheijm 21 juli 2020
image
Een kerk mag namen verzamelen aan de deur - maar is daartoe niet verplicht. Foto: Glenn Carstens-Peters - unsplash.com

Vanuit parochies kwamen vragen over privacy-aspecten van het ‘coronaprotocol’ Kerkelijk leven op anderhalve meter. De kerkprovincie publiceerde er een toelichting op.

Nadat het kabinet de eerste versoepelingen doorvoerde, werd eind mei dit protocol gepubliceerd. Het moet sturing geven aan veiligheid tijdens kerkelijke bijeenkomsten gedurende de coronapandemie.

Aanmelden en reserveren

Ondanks recente versoepelingen, is aanmelden of reserveren voor een Eucharistieviering noodzakelijk, omdat kerken een maximum aantal mensen mogen verwelkomen. Maar deze maatregelen raken aan de AVG-privacywetgeving, die enkele jaren geleden is ingevoerd.

Is het toegestaan om contact- of persoonsgegevens op te vragen en te bewaren? Met welke reden mag je contactgegevens bewaren? En hoe lang mogen gegevens maximaal worden bewaard?

Verzamelen van gegevens

Privacy staat, ook nu, voorop. Een kerk mág namen en contactgegevens verzamelen, met name om te controleren of iemand die aan een viering wil deelnemen, van tevoren heeft gereserveerd. Maar de kerk is daartoe niet verplicht.

Contactgegevens verzamelen mag, met duidelijke doelen voor ogen: zo kan een kerk bij te veel aanmeldingen mensen benaderen om ze voor de volgende viering uit te nodigen.

Ook voor eventueel contactonderzoek in geval van een coronabesmetting, is een kerk niet verplicht om contactgegevens te verzamelen.

Bewaren van gegevens

Kerken moeten een reden hebben om gegevens te bewaren. Die moeten binnen een week worden vernietigd als ze alleen zijn verzameld om na te gaan of de aanwezigen van tevoren hebben gereserveerd.

Het kan ook gaan om het bijhouden van een eerlijke verdeling van de beschikbare plaatsen als zich meer geïnteresseerde mensen melden dan er beschikbare plekken zijn, bijvoorbeeld door een roulatiesysteem. In dat geval mogen gegevens maximaal vier weken worden bewaard.

Gegevens aan derden verstrekken?

Een kerk mag nooit een lijst met contactgegevens verstrekken aan de GGD of een andere partij zonder toestemming van álle mensen die op die lijst staan.

Als iemand die in een viering is geweest, besmet blijkt met corona, mag dit alleen na toestemming van de besmette persoon worden doorgegeven aan de andere aanwezigen. Ook de gegevens van de andere aanwezigen mogen alleen met hun toestemming worden doorgegeven.

Bron: rkkerk.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.