Vandaag zegent bisschop Hans van den Hende in Lisse de bloemen die de paasvieringen op het Sint-Pietersplein zullen opfleuren. De traditie bestaat al bijna 40 jaar, maar hoe is hij eigenlijk ontstaan?
Net als in voorgaande jaren zegent Hans van den Hende, de bisschop van Rotterdam, in de Keukenhof in Lisse de bloemen die bestemd zijn voor het Sint-Pietersplein. Al bijna veertig jaar is het traditie dat Nederlandse kwekers bloemen aan het Vaticaan schenken voor de aankleding van het Sint-Pietersplein rond de paasdagen.
Tientallen arrangementen zullen in totaal zo’n 170 vierkante meter van het Vaticaanse plein en de trappen rond de Sint-Pietersbasiliek sieren. In dit Heilig Jaar is gekozen voor bloemen die daarnaar verwijzen: zo zullen de kleuren van het Heilig Jaarlogo, rood, geel, blauw en groen, veelvuldig aanwezig zijn. Onder meer hortensia’s, ranonkels en delphiniums worden gebruikt.
De bloemenpracht rond de Sint-Pieter wordt in goede banen geleid door de Friezenkerk, de kerk voor Nederlanders in Rome. Volgens Alexander Evers, organist en Heilig Jaarcoördinator van de Friezenkerk, stralen de bloemen “een boodschap van hoop” uit, wat natuurlijk naadloos aansluit op het paasfeest.
“In de tijd waarin we leven is dat een belangrijk signaal naar buiten toe”, zegt hij. “Er is altijd hoop, altijd een nieuw begin, altijd nieuw leven. De opstanding van Jezus, het nieuwe leven hierna, mag ons allemaal kracht geven en hoop op een betere toekomst, zowel hier op aarde als voor wat daarna komt.”
Zodra de vrachtwagens met de gezegende bloemen in Rome arriveren, begint een groep vrijwilligers met de opbouw van de arrangementen. “We doen het allemaal samen. De bloemen worden ook geschonken; dat is een gebaar naar de paus en de wereld, om te laten zien wat we samen allemaal kunnen.”
De Nederlandse bloementraditie stak voor het eerst de kop op in 1985, toen een aantal katholieke bloemisten en kwekers besloot om de vieringen tijdens paus Johannes Paulus II’s bezoek aan Nederland met hun bloemen te versieren.
Vanwege de vele protestacties verliep dat pausbezoek rampzalig, maar de bloemen maakten indruk: de Nederlandse kwekers mochten later dat jaar de florale aankleding verzorgen bij de zaligverklaring van Titus Brandsma in november. De Nederlandse bloemisten werden meteen uitgenodigd om voortaan ieder jaar met Pasen de versiering van het Sint-Pietersplein te verzorgen.
“Vanuit het Vaticaan wordt dit nog steeds gezien als een ontzettend mooi gebaar van goodwill”, vertelt Evers. “Ze zijn ontzettend blij dat dat door blijft gaan. Een prelaat zei ooit: ‘Er is in het Vaticaan maar één ding zeker, en dat is dat op Witte Donderdag de bloemenvrachtwagen uit Nederland weer aankomt.’”
Al was zelfs dat een paar jaar geleden allerminst een zekerheid. Nadat in 2020 en 2021 geen bloemen naar Rome gingen vanwege de coronacrisis, dreigde de traditie in 2022 voorgoed te verwelken. Toenmalig hoofdarrangeur Paul Deckers gaf aan terug te treden omdat te veel sponsoren vanwege de coronacrisis waren afgehaakt.
De Friezenkerk besloot tot een doorstart “omdat het te mooi is om niet door te laten gaan”, aldus Evers. “Als vertegenwoordigers van Nederland vinden we het belangrijk om dit aan de wereld te blijven geven”, zegt hij. “Het zou zonde zijn om dat te laten schieten, dus toen hebben we er met man en macht aan gewerkt om het door te kunnen laten gaan.”
De bloemenpracht voor Pasen 2022 werd gered en ook bij de heiligverklaring van Titus Brandsma in mei van dat jaar prijkten Nederlandse bloemen op het Sint-Pietersplein.
De Romeinen zijn in de afgelopen veertig jaar verknocht geraakt aan de Nederlandse bloemen, vertelt Evers. “Mensen vragen me al ruim van tevoren of de bloemen weer komen. Dat een seculier land als Nederland ieder jaar bloemen aan de paus schenkt, dat maakt hier wel wat los, ja. Het is mooi om te zien hoe we daar met z’n allen achter staan.”
En ook de drie pausen die sinds 1985 aan het hoofd van de Kerk hebben gestaan, hebben hun dankbaarheid nooit onder stoelen of banken gestoken. Aan Johannes Paulus II hebben we de inmiddels gevleugelde uitspraak “dank voor die bloemen” te danken.
Ook Benedictus XVI dankte de bloemisten met een woordje Nederlands, maar Franciscus dan weer niet: hij spreekt zijn waardering altijd in het Italiaans uit.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.