Terwijl de burgeroorlog in Soedan blijft woeden, beschuldigen bisschoppen in het naburige Zuid-Soedan de strijdende partijen van het plegen van “afschuwelijke oorlogsmisdaden”. Ze zien de bevolking lijden onder “een humanitaire ramp” die ook hun land onder druk zet.
In een pastorale boodschap van 29 juni schrijven de prelaten dat “het weefsel van de Soedanese samenleving is verscheurd en dat de mensen geschokt, getraumatiseerd en ongelovig zijn over het niveau van geweld en haat”.
Toch lijkt het einde van het escalerende conflict tussen de SAF de RSF, twee rivaliserende partijen van de Soedanese militaire regering, nog niet in zicht.
Op 15 april 2023 brak er oorlog uit in Soedan. Tot nu toe zijn er vijftienduizend mensen omgekomen en zijn er bijna negen miljoen mensen ontheemd geraakt, wat heeft geleid tot de ergste vluchtelingencrisis ter wereld. Bijna twee miljoen Soedanezen zijn naar onstabiele gebieden in Tsjaad, Ethiopië en Zuid-Soedan gevlucht.
De VN blijft pleiten voor meer steun omdat ruim 25 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben. De verslechterende voedselzekerheid dreigt de “grootste hongercrisis ter wereld” te veroorzaken.
De bisschoppen van Zuid-Soedan zeggen dat economische overwegingen het moeilijker maken om terug te keren naar vrede in het geteisterde land. “Dit is niet zomaar een oorlog tussen twee generaals, want het leger heeft zich onlosmakelijk verbonden met het economische leven van het land.”
Zowel de SAF als de RSF hebben volgens de bisschoppen netwerken met de rijke Soedanese elite en internationale partijen die profiteren van hun controle over verschillende economische sectoren. Vanuit het buitenland krijgen de strijdende partijen steeds geavanceerdere wapens, zoals drones.
“Onze leiders zijn niet klaar voor vrede”, aldus bisschop Yunan Tombe Trille Kuku Andali van de Soedanese stad El Obeid. “Vechten en conflicten hebben de overhand; we horen de strijdende partijen zeggen dat ze de wapens niet zullen neerleggen tot ze hun vijand verslagen hebben.”
Volgens de bisschop wordt het tijd dat de strijdende partijen “aan het volk en de natie denken. Hoe meer er gevochten wordt, hoe meer mensen er verspreid raken en hoe meer haat er groeit tussen de verschillende Soedanese etnische groepen”.
Naast de Zuid-Soedanese bisschoppen dringen ook religieuze hulporganisaties aan op actie voor Soedan nu de humanitaire situatie verslechtert. Caritas Internationalis, de Wereldraad van Kerken en de vluchtelingendienst van de jezuïeten hebben de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een boodschap gestuurd waarin ze alle partijen oproepen om “in te stemmen met een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren”.
Ze hopen dat de strijdende partijen ertoe overgehaald kunnen worden om “een zinvolle dialoog aan te gaan om blijvende vrede tot stand te brengen en te werken aan een duurzame oplossing om de onderliggende oorzaken van het conflict aan te pakken”.
De hulporganisaties betreuren het voortdurende seksuele geweld tegen vrouwen en kinderen en merken op dat de ontheemding van meer dan negen miljoen mensen een “onhoudbaar niveau” heeft bereikt. Als er niet snel geld beschikbaar komt, “zal de steuncapaciteit van de buurlanden snel een breekpunt bereiken”, waarschuwen ze.
De Zuid-Soedanese bisschop Eduardo Hiiboro Kussala van Tombura-Yambio ziet dat de toestroom van vluchtelingen uit Soedan naar Zuid-Soedan de humanitaire hulp tot het uiterste oprekt. Hij uit zijn frustratie over het gebrek aan financiële middelen.
“De Kerk in Soedan doet een beroep op ons om te helpen de oorlog te stoppen, humanitaire hulp te bieden, te pleiten voor vrede, voorbereidingen te treffen voor ‘na de oorlog’ in termen van verzoening, wederopbouw en traumaverwerking en bovenal voor hen te bidden”, zegt de bisschop.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.