<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Deze voorganger van Franciscus verbleef nog veel langer in het Gemelli-ziekenhuis

Redactie Crux 28 februari 2025
image
Standbeeld van paus Johannes Paulus II voor het Gemelli-ziekenhuis is Rome. Deze paus is de onbetwiste recordhouder als het gaat om lange verblijven in dit pauselijk hospitaal. Foto: CNS - Lola Gomez

Twee weken verblijft paus Franciscus nu in het Gemelli-ziekenhuis, waarmee dit de langste van zijn vier verblijven in de Romeinse polikliniek is. Toch zijn zulke lange pauselijke ziekenhuisopnamen niet zo uitzonderlijk als ze misschien lijken.

In feite heeft de huidige paus, naar de maatstaven van zijn voorganger paus Johannes Paulus II, nog een lange weg te gaan voordat hij ook maar in de buurt komt van het vestigen van records.

Moordaanslag

Het beroemdste verblijf van de Poolse paus in de Romeinse kliniek – vernoemd naar pater Agostino Gemelli, een franciscaan en arts uit het begin van de 20e eeuw – was in mei 1981. Hij werd toen met spoed naar het ziekenhuis gebracht na een moordaanslag op het Sint-Pietersplein. Hij onderging een zes uur durende operatie om de kogels uit zijn lichaam te verwijderen en de schade die ze hadden veroorzaakt te herstellen.

Na een verblijf van 22 dagen werd hij ontslagen uit het ziekenhuis en keerde terug naar het Vaticaan op 3 juni 1981.

Nog eens 55 dagen

Een paar weken later werd Johannes Paulus II echter geveld door een zware koorts veroorzaakt door een virusinfectie, en werd hij teruggebracht naar het Gemelli voor behandeling. Daar werd toen besloten om een vervolgoperatie uit te voeren om te zien of er bij de moordaanslag nog niet ontdekte schade was veroorzaakt aan zijn darm.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Archiefbeelden: Paus Johannes Paulus II tijdens zijn ziekenhuisopname in 1981, en zwaaiend vanuit zijn kamer in het Gemelli in 1996 en 2005. | Foto's: CNS - Reuters

Maar die operatie kon pas worden uitgevoerd als de koorts van de infectie onder controle was, wat weken duurde. Bij die tweede gelegenheid in 1981 verbleef Johannes Paulus II maar liefst 55 dagen in het ziekenhuis.

Zijn laatste verblijf

Andere verblijven van Johannes Paulus II die langer duurden dan de huidige ziekenhuisopname van Franciscus omvatten een verblijf van 28 dagen voor een operatie om een breuk in het rechter dijbeen te herstellen in 1994, en zijn laatste herstel van 18 dagen in het Gemelli vanwege ademhalingsproblemen van 24 februari 2005 tot zijn terugkeer naar het Vaticaan op 13 maart.

Johannes Paulus II zou slechts een paar dagen later sterven, op 2 april 2005, in de pauselijke appartementen van het Apostolisch Paleis van het Vaticaan.

‘Vaticaan III’

In totaal verbleef paus Johannes Paulus II zeven keer in het Gemelli tijdens zijn bijna 27-jarige pausdom, met een totaal van 155 dagen, wat neerkomt op meer dan vijf maanden van zijn pausschap.

https://www.kn.nl/vaticaan/

De lange duur van veel van zijn ziekenhuisopnames verklaart waarom Johannes Paulus het Gemelli het “Vaticaan III” noemde, na het eigenlijke Vaticaan met het Sint-Pietersplein en de traditionele pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo.

Met afstand tweede

Paus Franciscus heeft tot nu toe bij elkaar nog slechts 37 dagen in het Gemelli doorgebracht. Dat aantal zal nog oplopen, maar hij zal vermoedelijk nooit nog maar in de buurt komen van het record dat paus Johannes Paulus II tijdens zijn lange pontificaat vestigde. Hoewel Franciscus in dit geval ongetwijfeld tevreden zal zijn met een op afstand tweede plaats.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.