<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Echtpaar vecht ontslag aan na nieuwe wet Vaticaanse Bank tegen relaties op de werkvloer

KN Redactie 5 februari 2025
image
De toren van het Instituut voor Religieuze Werken, vaak de Vaticaanse bank genoemd. Foto: CNS - Paul Haring

Een echtpaar heeft een rechtszaak aangespannen nadat ze ontslagen werden bij de Vaticaanse bank door achteraf ingevoerde regels tegen relaties tussen collega’s. Ze eisen dat ze weer in hun functie worden hersteld en dat ze een schadevergoeding krijgen voor pesterijen op de werkvloer.

Domenico Fabiani en Silvia Carlucci, die op 31 augustus 2024 in het huwelijk traden, werden op 1 oktober ontslagen door het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), oftewel de ‘Vaticaanse bank’. Het ontslag volgde na de invoering van een nieuwe wet, aldus nieuwssite Crux.

Deze wet, die op 2 mei 2024 in werking trad, stelt dat werknemers van het IOR hun baan verliezen als ze met een collega trouwen, tenzij één van hen binnen dertig dagen ontslag neemt. Fabiani en Carlucci beweren dat deze regels pas na hun aangekondigde huwelijk werden geïntroduceerd.

Met terugwerkende kracht

Volgens Fabiani voldeden hij en zijn vrouw aan de regels die voor hun huwelijk golden, maar na het bekendmaken van hun trouwplannen werd de nieuwe wet met terugwerkende kracht toegepast.

“Toen we het instituut informeerden over ons huwelijk, voldeden we volledig aan de regels die op dat moment van kracht waren”, zei Fabiani in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica. Carlucci voegde toe: “We hebben nooit met onze leidinggevenden gesproken, alleen disciplinaire waarschuwingen ontvangen.”

https://www.kn.nl/vaticaan/

Fabiani benadrukte verder dat geen van beiden een andere functie was aangeboden om het verlies van hun baan te compenseren.

‘Ondenkbaar’

“Het instituut wist heel goed dat het twee maanden voor onze bruiloft bepalen wie ontslagen moest worden, zowel menselijk als economisch ondenkbaar was”, zei Carlucci. “Wie een gezin heeft en net een hypotheek voor een gezin van vijf heeft afgesloten, zal dit begrijpen.”

De Vaticaanse bank stelt dat de nieuwe regel al langere tijd in voorbereiding was, maar dat ze gewacht hadden tot het laatste echtpaar binnen de organisatie met pensioen was gegaan, voordat de wet officieel werd ingevoerd.

Overwegen van schikking

Venerando Marano, de nieuwe president van het Vaticaanse tribunaal, leidde de hoorzitting. Hij drong aan op de mogelijkheid van een schikking.

De advocaat van het echtpaar, Laura Sgrò – die meerdere prominente cliënten in zaken tegen het Vaticaan vertegenwoordigt – gaf aan dat er nog geen aanbod voor een schikking was ontvangen, maar dat ze “zeer bereid zijn om elke mogelijke oplossing te overwegen”.

Pesterijen op werkvloer

Sgrò stelde dat het echtpaar niet alleen onterecht was ontslagen, maar ook slachtoffer werd van oneerlijke behandeling en schorsingen vanwege zaken waar ze geen invloed op hadden. Ze noemde de behandeling van Fabiani en Carlucci “pesterijen” die zich over een lange periode uitstrekten en die nog steeds een impact hebben op het echtpaar.

https://www.kn.nl/van-de-redactie/uw-mening-in-de-krant-schrijf-ons/

Volgens het IOR was hun fout dat ze buiten werktijd met familieleden en een vertegenwoordiger van de vereniging van lekenwerknemers van het Vaticaan over de situatie hadden gesproken, aldus Sgrò. De regels van het IOR stonden het hen zelfs niet toe om hun ouders in te lichten over de situatie of het risico dat hun bruiloft in gevaar zou komen, ondanks dat alles al geregeld was.

‘Geen moralistische organisatie’

Het IOR stelt dat de wet in overeenstemming is met de gangbare regels in financiële instellingen en werd ingevoerd om corruptie en belangenverstrengeling te voorkomen. Volgens de advocaat van het IOR, Roberto Lipari, had het instituut geprobeerd een oplossing te vinden voor Fabiani en Carlucci. Maar, zei Lipari, “er is nu geen ruimte meer voor een schikking.”

Hij voegde eraan toe: “Het IOR is geen moralistische organisatie die zich bemoeit met het privéleven van mensen. Er is in dit geval ingegrepen omdat de persoonlijke situatie van deze mensen invloed heeft op de werking van het instituut. Het IOR moet zijn onafhankelijkheid, objectiviteit en integriteit beschermen.”

Tussenkomst van paus

Fabiani en Carlucci verzochten om de zaak voor te leggen aan paus Franciscus, maar het de Vaticaanse bank wees dit verzoek af en beschouwde het als “volledig ontoelaatbaar”, en benadrukte dat de paus de nieuwe wet, die regels introduceert om vriendjespolitiek en belangenverstrengeling te bestrijden, zelf had goedgekeurd.

“We hopen op de tussenkomst van de Heilige Vader, omdat de situatie waarin een gezin met twee werkloze volwassenen komt te zitten, haaks staat op de rechtvaardige woorden van de paus over de bescherming en opbouw van het gezin”, zei Fabiani.

Deze controverse speelt zich af in een periode waarin Vaticaanse werknemers zich zorgen maken over de financiële hervormingen en werkomstandigheden. Ze zien een tegenstelling tussen de pausboodschappen over gezinsbescherming en de manier waarop Fabiani en Carlucci behandeld zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.