fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

‘Een moment van vreugde’: Katholieke verpleegster die strijdt tegen analfabetisme en vrouwenbesnijdenis wint Global Nursing Award

Fredrick Nzwili - OSV News 20 mei 2022
image
Blijdschap bij de Keniaanse verpleegster Anna Qabale Duba als bekend wordt dat zij de Global Nursing Award gewonnen heeft, tijdens de uitreikingsceremonie in Dubai. Foto: CNS - Aster Guardians

Ze is één van de vele ‘helden van de zorg’, maar de Keniaanse verpleegster Anna Qabale Duba is minstens zo vaak in scholen als in ziekenhuizen te vinden. Zij won op de Dag van de Verpleging de prestigieuze Global Nursing Award voor haar strijd voor beter onderwijs, betere gezondheidszorg en vrede in haar regio.

Op een school in het Turbi-gebied in Noord-Kenia gaan de kinderen tegen de middag naar buiten en komen de ouders naar binnen, die er leren lezen.

Bijna 80% van de bevolking in de regio is analfabeet, maar de Turbi Pioneer School brengt daar verandering in. De ouders werken hard: ze leren hun naam te schrijven, eenvoudige rekensommen te maken en nummers op te slaan op mobiele telefoons.

Prijs van 250.000 dollar

Dit is het werk van Anna Qabale Duba (31), een katholieke moeder van twee kinderen en een professionele verpleegster die onlangs de Aster Guardians Global Nursing Award won.

“Katholieken zijn voor menselijkheid en vrede. Dat heeft ook invloed gehad op wat ik doe”
- Anna Qabale Duba

Duba, die werkzaam is in het staatsziekenhuis in de Noord-Keniaanse stad Marsabit, ontving de prijs van 250.000 dollar tijdens een evenement in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, op de Internationale Dag van de Verpleging op 12 mei.

Inzet voor de vrede

“Ik heb deze prijs opgedragen aan de vrede in mijn regio”, zo vertelt Duba aan persbureau CNS. “Katholieken zijn voor menselijkheid en vrede. Dat heeft ook invloed gehad op wat ik doe.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Duba vermoedt dat ze vooral is onderscheiden voor haar werk in het onderwijs in de afgelegen regio. Ze heeft alles op alles gezet om onderwijs te verzorgen in een overwegend nomadische herdersgemeenschap waar het alfabetiseringsniveau zeer laag is.

image
Anna Qabale Duba omhelst een andere kandidaat bij de prijsuitreiking in Dubai. Foto: CNS - Aster Guardians

“Mijn focus is onderwijs. Ik ben wie ik ben en waar ik nu ben omdat ik onderwijs heb genoten”, aldus Duba, die als eerste vrouw in haar dorp een universitaire opleiding genoot. Zij wil met het prijzengeld het werk tegen analfabetisme uitbreiden.

Etnische conflicten

Turbi, een regio vlakbij de Keniaans-Ethiopische grens, is het toneel geweest van dodelijke gevechten tussen etnische gemeenschappen die vochten om hulpbronnen in het district Marsabit.

“Veel levens zouden gered zijn als er gezondheidsfaciliteiten waren geweest”

Een van die incidenten vond plaats op 12 juli 2005, toen ten minste 60 mensen, onder wie 12 kinderen, werden afgeslacht tijdens een etnische zuivering die bekend werd als ‘het bloedbad van Turbi’. Vele jaren later vormen etnische spanningen nog steeds een bedreiging voor de vrede in het gebied.

Genitale verminking

“Veel levens zouden gered zijn als er gezondheidsfaciliteiten waren geweest. Ik heb veel familieleden verloren. Dat inspireerde me om mijn volk te willen helpen”, zegt Duba.

Ze heeft ook actie gevoerd tegen schadelijke culturele praktijken zoals genitale verminking van vrouwen, en het op jonge leeftijd uithuwelijken van meisjes. Bijna alle meisjes in Turbi hebben op 12-jarige leeftijd een besnijdenis ondergaan, en Duba zegt dat zij dat zelf ook heeft ondergaan.

image
Archiefbeeld: een priester in Kajuki, Kenia, met een groep meisjes die hebben deelgenomen aan een alternatieve 'rite de passage'. Het plaatselijke bisdom heeft er een programma opgezet waarin traditionele elementen uit het Keniaanse overgangsritueel - maar dan zonder de vrouwenbesnijdenis - worden gecombineerd met voorlichting over huwelijk en seksualiteit. Foto: CNS - Liz Quirin

“Omdat ik verpleegster ben en heb gezien wat deze vrouwen moeten doorstaan bij de bevalling, heb ik besloten om me hiertegen te verzetten”, zegt Duba. Ze heeft daarvoor een stichting opgericht, die steun en voorlichting biedt aan meisjes en vrouwen. Ze betrekt daar ook priesters bij die zich tegen de schadelijke praktijken uitspreken.

‘Moment van vreugde’

Eén van hen is Christian Pista, priester van het bisdom Marsabit. Hij noemt de prijs voor Duba “een moment van vreugde”.

“God brengt deze zegeningen in Marsabit, terwijl we ons in een situatie van droogte en conflict bevinden”
- Bisschop Peter Kihara Kariuki

“Wij willen dat zij haar werk voortzet, dat zij vecht voor de mensenrechten, voor de meisjes en voor de vrouwen”, aldus Pista. “De Kerk heeft veel geïnvesteerd in onderwijs, in gezondheidszorg en in zoveel sociale aspecten van de mens. Het werk van zovele oude missionarissen is daarin zichtbaar.”

Stem van eenheid en vrede

Bisschop Peter Kihara Kariuki van Marsabit zegt dat de Kerk Duba uitnodigt om de stem te worden die de mensen oproept tot eenheid, vrede en verzoening in de regio.

image
Een geitenherder in Kenia. Extreme droogte zorgt voor grote problemen en spanningen in heel het land. Foto: CNS - Baz Ratner, Reuters

“Dit laat zien dat wat de situatie in Marsabit ook is, we nog steeds winnaars hebben”, aldus bisschop Kariuki. “God brengt deze zegeningen in Marsabit, terwijl we ons in een situatie van droogte en conflict bevinden. Dan moeten we hiernaar kijken en zeggen dat God wil dat we iets beters doen.”

‘Aangeraakt door Gods genade’

Hij zei dat de Kerk samen met Duba wil werken aan vrede en verzoening, zodat “wij allemaal kunnen samenwerken, niet alleen gelovigen, maar alle mensen die zijn aangeraakt door Gods liefde en genade om degenen te helpen die niet in staat zijn om dat zelf te doen.”

https://www.kn.nl/donaties/