<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Het gaat allesbehalve goed met de religieuze vrijheid in de EU

Sanne Gerrits 5 juli 2019
image

Ondanks EU richtlijnen en een speciale afgezant voor de religieuze vrijheid, staat de vrijheid van religie er niet goed voor. Zowel binnen als buiten Europa lijkt het eerder slechter dan beter te gaan met de religieuze vrijheid.

Analist Martin Kugler ziet  dan ook dat een culturele omslag noodzakelijk is. Volgens Kugler, voorzitter van het Weense Observatieve Instituut inzake Religieuze Intolerantie en Discriminatie tegen Christenen, is deze omslag nodig om de foutieve aannames betreffende christenvervolging bij te stellen.

De aanname is dat “christenen altijd de daders zijn geweest en nooit de slachtoffers.” Deze gedachte lijkt “een dogma dat onze elites ervan weerhoudt te erkennen dat zowel de vervolging van christenen buiten Europa als het aantal vandalistische aanvallen op kerken in Europa dramatisch toeneemt.”

Dit betekent dat “zo lang we dit antichristelijke verhaal niet bespreekbaar maken, seculiere lobbyisten heel eenvoudig christelijke actoren in het veld, als ook de invloed van geloof op het openbare leven kunnen marginaliseren”, aldus Kugler.

In gevaar

Er zijn zorgwekkende signalen dat de vrijheid van religie in Europa gevaar loopt. “Europa heeft een hele reeks terroristische aanslagen gekend met een religieuze motivatie, maar ook een toename van ultra-nationalisme, die één enkel geloof als deel van het nationaal erfgoed kiest en alle andere minderheden vervolgt,” staat in het rapport over religieuze vrijheid dat Kerk in Nood in 2018 publiceerde.

Het Franse Observatorische Instituut van de Christianophobie houdt sinds 2015 het aantal incidenten van religieuze intolerantie bij. Het jongste rapport laat alleen al in februari 47 serieuze geweldplegingen tegen religieuze gebouwen zien. Vijftien hiervan betroffen vandalisme, vijftien diefstal, tien gevallen van ontwijding en één brandstichting.

Volgens een recente rapportage van het Weense Instituut is de situatie in Duitsland ook moeilijk. In juni vonden er dertig aanvallen plaats op Duitse kerkgebouwen, zowel Lutheraans als katholiek.

Vooroordeel

Kugler noemt de voornaamste uitdaging omtrent religieuze vrijheid “het sterke, antichristelijke vooroordeel van de culturele en politieke elite.”

“Dit fenomeen bestaat uit het onderhouden van sterke persoonlijke vooroordelen en een begrijpelijke angst onder journalisten en politici om zichzelf te presenteren als ‘sympathisanten’ van de kerk. Ze durven de vrijheid van expressie niet te verdedigen noch bewust bezwaar te maken.”

Wereldwijd

Ook wereldwijd lijkt de situatie niet zo best. Op 21 juni maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn jaarlijkse rapport over de vrijheid van religie openbaar. De rapportage over 2018 benadrukte dat de vervolging wereldwijd toeneemt. Tachtig procent van de wereldbevolking lijdt onder beperkingen in de geloofsvrijheid.

Het rapport van Kerk in Nood in datzelfde jaar bekeek de periode tussen juni 2016 en juni 2018. Daaruit blijkt dat 38 landen lijden onder “zware en extreme schendingen van religieuze vrijheid”. Van deze 38 landen worden 21 landen opgetekend als “plaatsen van vervolging”. Onder die landen zijn Afghanistan, Saudi Arabië, Bangladesh, Myanmar, China, Noord Korea, Eritrea, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestina, Syrië, Somalië, Sudan, Turkmenistan, Oezbekistan en Jemen.

Speciale gezant

In 2016 stelde de EU voor het eerst een speciale gezant ter ‘Promotie van de Religieuze Vrijheid buiten de EU’ aan. Jan Figel werd hiervoor aangewezen. Tijdens zijn afgevaardigde periode hielp hij bij het vrij krijgen van verschillende vervolgde personen zoals de Tsjechische missionaris Petr Jašek en zijn twee medewerkers in Sudan, als ook de Sudanese mensenrechtenactivist Ibrahim Mudawi Adam.

Zijn bureau werkte achter de schermen aan de vrijlating van Asia Bibi uit Pakistan. Bibi is een Pakistaanse vrouw die tot dood was veroordeeld wegens godslastering. Na vrijspraak was haar leven in Pakistan nog steeds in gevaar en moest ze noodgedwongen haar land verlaten.

Hij ondersteunde ook het werk van de Europese Religieuze Academie, in 2016 opgericht in Bologna.

Binnen Europa

Robert Clarke, voorzitter van ADF International, een bureau dat opkomt voor religieuze rechten, hoopt nu dat Europa ook de ogen opent voor de religieuze vrijheid binnen de EU.

“Hoewel drie jaar na de ‘EU Verklaring van de Menselijke Waardigheid voor Iedereen Overal’ een evaluatie stond ingepland, zijn we nu zes jaar verder. Er is nog geen enkele rapportage gepubliceerd,” aldus Clarke tegen CNA.

Ook het Europese Parlement drong er in een rapport van januari 2019 op aan cijfers bekend te maken over de implementatie van de Europese vrijheid van religie. Zij schreven met aandrang “zonder uitstel” een evaluatie te willen zien.

ADF International citeerde in 2018 al een rapport van een Europese Parlementaire subgroep over religie die concludeerde dat de EU “veel meer zou kunnen doen voor de bescherming van religieuze vrijheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.