<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Hoe de ‘Heilige Spelen’ geloof en sport met elkaar verbinden

Caroline de Sury - OSV News 26 juli 2024
image
In voorbereiding op de Olympische Spelen, die op 26 juli beginnen, werden de iconische olympische ringen bevestigd aan de Eiffeltoren. Foto: OSV News - Sarah Meyssonnier, Reuters

In de aanloop naar de Olympische Zomerspelen in Parijs, die vandaag van start gaan, lanceerden de Franse bisschoppen het project ‘Heilige Spelen’. Dat verzorgt niet alleen tal van evenementen rond sport en geloof, maar ook pastorale bijstand in het olympisch dorp.

Al sinds 2021 werkt Arnaud Bouthéon aan de Heilige Spelen. Hij is als leek een expert in het organiseren van grote missionaire evenementen binnen de Kerk, en bovendien gek van sport. “Ik heb veel in de sportwereld gewerkt”, legt hij uit.

“En ik ben al jaren geïnteresseerd in de verbanden tussen sport en geloof. Als ik met jonge mensen praat, gebruik ik graag metaforen uit de sport om de christelijke deugden te illustreren”, zegt hij. “Sport is immers verwant aan geestelijke strijd. De apostel Paulus gebruikte de metafoor van de atleet om christenen aan te moedigen, precies zoals een coach zijn spelers wil aanmoedigen.”

Project van eenheid

Bouthéon vertelt over de opstartfase van de Heilige Spelen: “Al in een heel vroeg stadium hadden we een overleg met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). We vertelden daar dat we als katholieke Kerk wilden helpen om mensen te mobiliseren rond dit vreugdevolle project van eenheid. We werden heel goed ontvangen.”

“Zo’n veertig speciaal opgeleide katholieke aalmoezeniers zullen om beurten dienst doen in het olympisch dorp”

Vanuit het project Heilige Spelen werd ingegaan op het verzoek van het IOC om pastoraat beschikbaar te stellen in het olympisch dorp, waar de komende weken meer dan tienduizend atleten worden verwelkomd. Ten noorden van Parijs is een enorme structuur van 4.300 vierkante meter ontworpen om vertegenwoordigers van het christelijke, joodse, islamitische, hindoeïstische en boeddhistische geloof te huisvesten.

Veel geestelijke bijstand gevraagd

Ongeveer veertig speciaal opgeleide katholieke aalmoezeniers zullen om beurten dienst doen tijdens de Olympische Spelen. De vraag naar geestelijke bijstand tijdens de Spelen is groot. Zo meldt Associated Press dat er tijdens eerdere Spelen meer dan achtduizend verzoeken tot bijstand waren, variërend van steun bij geestelijke gezondheidsproblemen tot een zegen voor de wedstrijd of het verwerken van een plotseling sterfgeval in de familie.

Maar het project draait niet alleen om pastorale dienstverlening in het olympisch dorp. Via de Heilige Spelen zijn ook parochies in de buurt van de olympische locaties aangemoedigd om hun deuren “in een broederlijke en feestelijke sfeer” te openen voor de verwachte vijftien tot twintig miljoen bezoekers en sportfans, aldus Bouthéon.

https://www.kn.nl/buitenland/

Meer dan zeventig parochies zullen bezoekers verwelkomen en religieuze diensten in verschillende talen aanbieden. Meer dan tweeduizend jongeren hebben zich voorbereid om tijdens hun zomervakantie als vrijwilliger parochies te helpen het recordaantal bezoekers te ontvangen.

Kapel voor atleten

De officiële start van de Heilige Spelen vond plaats in september 2023, in de iconische kerk La Madeleine, waarvan de architectuur doet denken aan een oude Griekse tempel. Tijdens de lancering zegende hulpbisschop Philippe Marsset van Parijs een kapel die speciaal aan de atleten is gewijd.

Tijdens de Spelen kunnen ze daar gebedsintenties neerleggen en hun contactgegevens achterlaten als ze willen praten met een aalmoezenier. “La Madeleine is een strategisch hoofdkwartier voor de Heilige Spelen”, legt Bouthéon uit. “Door de katholieke aanwezigheid bij deze Spelen stellen we de Kerk in staat om haar geloofsboodschap te laten horen via sport, dat veel van de waarden belichaamt die de Kerk voorstaat.”

Al veel georganiseerd

Al maanden worden er vanuit de Heilige Spelen feestelijke bijeenkomsten, debatten, conferenties, theatervoorstellingen, sporttoernooien, getuigenissen van jongeren en radio- en tv-uitzendingen georganiseerd.

Zo vond op 28 april de Églises tour door Parijs plaats, een hardloopevenement van de Notre Dame naar andere Parijse kerken, waaronder de kapel van de Wonderdadige Medaille aan de Rue du Bac. En op 17 juni verzamelden priesters, diakens en bisschoppen van acht bisdommen in en om Parijs zich voor de Pater Cup, een voetbaltoernooi in Villepinte, ten noorden van Parijs.

In navolging van Christus

De olympische vlam arriveerde op 8 mei in Frankrijk vanuit Griekenland, via de zuidelijke havenstad Marseille. De organisatoren van de Heilige Spelen zorgden ervoor dat ook religieuze plaatsen deel uitmaakten van de route van de vlam door Frankrijk, voordat deze in Parijs aankomt.

“Het idee was om heiligdommen, kloosters en dergelijke te promoten en tegelijkertijd mensen te mobiliseren om bij te dragen aan een gevoel van vreugde”, aldus Bouthéon. Op 19 mei passeerde de olympische vlam het heiligdom van Lourdes, in aanwezigheid van pelgrims, en de paralympische vlam zal er op 25 augustus passeren. De Paralympische Spelen vinden van 28 augustus tot 8 september plaats in Parijs.

https://www.kn.nl/donaties/

Op de dag voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen zal in de kathedraal van Saint-Denis een wake worden gehouden om de atleten te zegenen. “Sport roept ons op om onszelf te overtreffen”, zegt Bouthéon. “Het christelijk geloof maakt deel uit van deze benadering. Maar het gaat nog verder, omdat het ons naar het paradijs wil leiden, in navolging van Christus die de weg voor ons opent.” (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.