fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Nigeria stevent af op noodlottige verkiezingen

Douglas Burton - CNA 24 februari 2023
image
Een non laat haar vingerafdruk scannen om zich te registreren als stemgerechtigde in de Nigeriaanse verkiezingen. Volgens waarnemers is de kans op vrije en eerlijke verkiezingen klein in het grootste land van Afrika. Foto: CNS - Afolabi Sotunde, Reuters

De verkiezingen dit weekend in Nigeria kunnen weleens “de belangrijkste ter wereld” blijken, zeggen deskundigen. Er is een kandidaat die hoop biedt aan jongeren en onderdrukte christenen, Peter Obi. Of hij kans maakt tegen de twee moslimkandidaten is maar zeer de vraag. En zelfs als hij wint, ligt meer sektarisch geweld op de loer.

Er staat veel op het spel bij de presidentsverkiezingen in Nigeria op 25 februari. Sektarisme en geweld in het grootste land van Afrika kunnen verergeren als de nieuwe president er niet in slaagt het onder controle te krijgen.

Anderzijds, als een nieuwe regering de openbare orde kan herstellen en voordeel kan halen uit Nigeria’s enorme natuurlijke rijkdommen, zou Nigeria volgens economen snel een van de economische wonderen van de wereld kunnen worden.

Katholieke kandidaat

President Muhammadu Buhari, die aan het einde van zijn tweede termijn is, kan zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. Dit jaar zijn er voor het eerst drie belangrijke presidentskandidaten. De favoriet onder christenen van alle gezindten is Peter Obi, een katholieke politicus die bekend staat om zijn verstandig beheer van de staat Anambra tijdens zijn twee ambtstermijnen als gouverneur aldaar.

image
Peter Obi spreekt tijdens een campagnebijeenkomst. Foto: obidatticampaign.com

Obi leidt een nieuwe politieke partij, de Labour Party. De andere twee kandidaten worden beschouwd als gevestigde politici met goed lopende politieke machines. De koploper is volgens sommigen Bola Ahmed Tinubu, een moslimpoliticus van de etnische Yoruba-stam die Buhari’s partij vertegenwoordigt, de All Progressives Congress (APC), die hij in 2015 hielp oprichten. De andere veteraan is voormalig vicepresident Atiku Abubakar, een moslim die de al lang bestaande Democratische Volkspartij leidt.

Regionale scheidslijnen

Als Obi wint, zou hij de eerste president zijn van Igbo-afkomst, een grote en machtige stamgroep in de zuidoostelijke staten van Nigeria.

Tinubu, voormalig gouverneur van Lagos, heeft veel aanhangers in Lagos en de zuidwestelijke staten. Abubakar, van Fulani-afkomst, heeft een achterban in de noordelijke staten waar Fulani en Hausa de meerderheid vormen.

Cruciale positie

“Deze verkiezing is waarschijnlijk de belangrijkste ter wereld momenteel vanwege de cruciale positie van Nigeria in Afrika”, stelt Nina Shea, onderzoeker bij het Hudson Institute, tegen persbureau CNA.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Er is al meer dan tien jaar sprake van flagrant geweld tegen de helft van de bevolking, de christenen. En het is bijna onvoorstelbaar om vrije en eerlijke verkiezingen of acceptatie door de verliezende partij te verwachten”, zegt ze.

Gewelddadige protesten

“Wat de uitslag van de verkiezingen in Nigeria ook is, er wordt geweld verwacht”, zegt ook Dede Laugesen, directeur van hulporganisatie Save the Persecuted Christians.

Volgens Laugesen, een katholiek die Nigeria eerder deze maand bezocht, zal winst van Tinubu of Atiku betekenen dat er niets veranderd aan de dominantie van islamisten in het land. Echter: “Als Peter Obi, de voorkeur van de meeste christenen en een grote groep jongeren, onverwacht wint, zullen er gewelddadige protesten en aanslagen volgen.”

Zij concludeert somber: “Dit religieus en politiek verdeelde, vermoeide en verarmde land is een gemakkelijke prooi voor geweld na de verkiezingen, zoals we helaas al vele malen eerder hebben meegemaakt.”

Oproep bisschoppen

Ondanks dat Nigeria afstevent op een noodlottige verkiezing, roepen de bisschoppen van Nigeria de gelovigen op om te stemmen alsof hun leven ervan afhangt.

“Onze stemmen zijn kostbaar; we moeten ze goed gebruiken. Wij moedigen alle kiesgerechtigde burgers aan om massaal te komen stemmen voor godvrezende, eerlijke, levendige en transparante leiders voor een beter Nigeria”, schrijven de bisschoppen in een verklaring.

https://www.kn.nl/donaties/