<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Foto: Gabriel Dias Pimenta - Unsplash
Achtergrond

Ouders zijn de eerste verdedigingslinie in strijd tegen online ‘sextortion’

Gina Christian - OSV News 20 april 2023

Online gamen brengt ongekende risico’s met zich mee voor de veiligheid van kinderen. Maar ouders blijven de beste verdediging tegen uitbuiting van kinderen – zelfs als ze niet technisch onderlegd zijn, zo zeggen deskundigen.

“Hoe meer gezonde ouderlijke betrokkenheid, hoe beter we kinderen kunnen beschermen tegen kwaadwillenden.” Dat vertelt rechercheur Mark Povolny van het Washington County Sheriff Office in Oregon aan OSV News.

Populaire platforms

Povolny en zijn team voeren regelmatig online undercoveroperaties uit om ‘sexual predators’, volwassenen die het gemunt hebben op kinderen en tieners, te betrappen. Ze maken daarbij gebruik van sociale platforms als Discord en Roblox, die beide populair zijn bij online gamers.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een recente actie van Povolny’s bureau leidde zeer onlangs nog tot de arrestatie van zes verdachten, waaronder een 29-jarige koordirigent van een katholieke parochie in Portland, Oregon.

Hoge vlucht

Online gaming heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Volgens recent onderzoek gaat er in de VS alleen al jaarlijks 60,4 miljard dollar in om, en steeg de gemiddelde gametijd sinds de coronalockdowns naar 13 uur per week.

“In het verleden was gamen meestal een solitaire ervaring. Je speelde alleen, of een vriend kwam langs en speelde naast je”, zo zegt Callahan Walsh, een kinderadvocaat bij het National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) in Washington. “Nu stelt een game een kind open voor de hele wereld, waar iedereen op dat platform nu toegang heeft tot dat kind.”

Koud kunstje

Via tekst en spraak kunnen gamers chatten met elkaar, en mede door stemveranderings-technologie is het daarbij een koud kunstje voor volwassenen om zich voor te doen als kinderen.

image
Foto: AronPW - Unsplash

Mobiele games zijn sterk in opkomst. Volgens Walsh zijn smartphonegames vooral populair onder meisjes, terwijl “op consoles vooral jongens spelen”.

Rodde vlaggen

Maar ongeacht het platform of de applicatie liggen er kwaadwillenden op de loer, vertelt Povolny. “Het zijn allemaal plaatsen waar iemand kan proberen een kind te vinden en met hem te praten.”

“Daders zeggen dingen als: ‘Ik zal je een level hoger brengen’ of ‘ik stuur je in-game valuta’”

Rode vlaggen zijn onder meer pogingen om “specifieke informatie over je familie te verkrijgen, waar je woont, waar je naar school gaat, dingen over je broers en zussen”, zegt hij.

Bedreven

Kinderadvocaat Walsh zegt dat daders vaak zeer bedreven zijn in een bepaald spel en zich kunnen voordoen als kinderen en tieners om nietsvermoedende minderjarige spelers te benaderen in een kennelijke poging hen te begeleiden.

image
Foto: Ella Don - Unsplash

“Ze kunnen zeggen: ‘Ik zal je een level hoger brengen’ of ‘we gaan samen op zoektocht’ of ‘ik stuur je in-game valuta’”, zo vertelt hij.

Sextortion

Maar de prijs die ervoor wordt betaald is verwoestend: kinderen worden gedwongen om seksueel expliciete beelden van zichzelf te sturen, in een praktijk die ‘sextortion’ wordt genoemd, en die volgens Walsh “explosief is gestegen”.

“Kinderen die hierin verstrikt zijn geraakt, moeten weten dat ze bij hun ouders terecht kunnen”

Daders chanteren dan kinderen, vooral meisjes, om meer beelden te verstrekken, aldus Walsh. Jongens daarentegen worden steeds vaker het doelwit van financiële uitbuiting, waarbij de daders geld, cadeaubonnen of creditcardinformatie eisen nadat ze een eerste expliciete afbeelding van het slachtoffer hebben verkregen.

Dergelijke praktijken worden door internationaal opererende criminele organisaties gecoördineerd, en kunnen desastreuze gevolgen hebben – tot zelfmoorden aan toe.

Rol van ouders

Hoewel de gamingindustrie allerlei tools inbouwen om dergelijk misbruik te voorkomen of bestrijden, zijn en blijven het volgens de deskundigen de ouders die de eerste verdedigingslinie zijn voor hun kinderen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kinderen die slachtoffer zijn geworden van sextortion moeten weten “dat ze bij hun ouders terecht kunnen”, benadrukt Walsh.

Beëindig communicatie, maar verwijder die niet

Als er dergelijke online seksueel misbruik heeft plaatsgevonden, “beëindig dan alle communicatie met de dader, maar verwijder geen communicatie die tot dan toe heeft plaatsgevonden”, zegt hij. “Meld het aan het spelplatform en aan de politie.”

“Kinderen moeten met succes leren hoe ze zelfstandig door de wereld kunnen navigeren”

Walsh raadt ouders ook aan zich vertrouwd te maken met spelplatforms op een basisniveau en “basisregels over gamen op te stellen en zich daaraan te houden.”

Ga het gesprek aan met je kind

Ook benadrukken de deskundigen de noodzaak van regelmatige gesprekken tussen ouders en kinderen over gamen en internetgebruik in het algemeen.

“Het is vergelijkbaar met de gesprekken die ouders met hun kinderen moeten voeren over hun algemene veiligheid als ze jonger zijn – het soort klassieke ‘praat niet met vreemden’-gesprekken die ouders moeten voeren”, zei Povolny. “We hopen ook dat ouders dit zien als een positieve verantwoordelijkheid.”

“Het uiteindelijke doel is altijd dat de kinderen dit zelf kunnen doen als ze opgroeien. Ze moeten met succes kunnen leren hoe ze zelfstandig door de wereld kunnen navigeren.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.