<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

‘Paus Franciscus toont ons de kwetsbaarheid van ouderdom’, aldus Pauselijke Academie voor het Leven

Emma Koevoets 26 maart 2025
image
V.l.n.r: pater Alberto Carrara, organisator van de top, Nobelprijswinnaar Venkatraman Ramakrishnan, aartsbisschop Vincenzo Paglia en neurochirurg Giulio Maira tijdens de persconferentie op 24 maart. Foto: CNS - Cindy Wooden

In het Vaticaan ging deze week een internationale top over levensduur van start, georganiseerd door de Pauselijke Academie voor het Leven. De vraag die centraal staat, is hoe een lang leven niet alleen in jaren maar ook in kwaliteit, waardigheid en duurzaamheid kan verbeteren.

De conferentie vindt plaats in het Augustinianum Conferentiecentrum in Rome, zo meldt nieuwssite CNA. “Samen met wetenschappelijke en academische instellingen denken we na over hoe we een model van levensduur kunnen bevorderen”, aldus aartsbisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van academie, tijdens de persconferentie op 24 maart.

“Dit model richt zich niet alleen op het verlengen van de levensjaren, maar deze verrijkt in termen van kwaliteit, waardigheid en duurzaamheid, waarbij wetenschap, ethiek en spiritualiteit worden geïntegreerd.”

Paus Franciscus

Een voorbeeld dat tijdens de top veelvuldig werd aangehaald, is paus Franciscus zelf. De paus keerde onlangs terug naar het Vaticaan na een ziekenhuisopname van 38 dagen en laat volgens Paglia zien dat ouderdom ook gekenmerkt wordt door broosheid. “En broosheid mag niet afgewezen worden. Het mag niet … verdreven worden als de duivel”, zei de aartsbisschop.

Deelnemers aan de conferentie benadrukten dat ouderdom onvermijdelijk gepaard gaat met fysieke kwetsbaarheid. Giulio Maira, een neurochirurg die eerder werkte in het Gemelli-ziekenhuis in Rome, noemde kwetsbaarheid zelfs “de ultieme uiting van veroudering”.

https://www.kn.nl/vaticaan/

“Helaas, wanneer we een leeftijd tussen 65 en 70 jaar bereiken, hebben we een kwetsbaarder lichaam, met een grotere vatbaarheid voor ziektes, bacteriën en virussen”, merkte hij op. “De paus is de uitdrukking, het levende voorbeeld, van hoe zelfs een ernstige ziekte met waardigheid, moed en sereniteit kan worden aangegaan. En dit moet een voorbeeld zijn voor iedereen.”

‘Scheve samenleving’

Naast medische en ethische overwegingen kwamen ook de bredere maatschappelijke gevolgen van een langer leven aan bod. Venkatraman Ramakrishnan, winnaar van de Nobelprijs voor scheikunde in 2009, wees op de gevolgen van een toenemende levensverwachting voor de generatiedynamiek.

“Als we allemaal langer gaan leven, wat voor samenleving krijgen we dan? We hebben al een maatschappij waar de vruchtbaarheidscijfers dalen … dus we zouden een samenleving kunnen hebben die erg scheef is, met heel weinig jonge mensen en heel veel ouderen. Wat zou dat betekenen?”

Economische ongelijkheid

Ook economische ongelijkheid werd als belangrijk aandachtspunt genoemd. Volgens Ramakrishnan worden nieuwe uitvindingen vaak eerst in rijke landen toegepast en bereiken ze pas veel later de armere delen van de wereld. “Wanneer er nieuwe medische ontwikkelingen worden doorgevoerd, worden ze vaak eerst in rijke landen gebruikt en komen ze pas heel langzaam in arme landen terecht.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De Vaticaanse top over levensduur wil een breed maatschappelijk debat stimuleren over de manier waarop samenlevingen omgaan met een steeds ouder wordende bevolking.

Door wetenschap, ethiek en spiritualiteit samen te brengen, hoopt de Pauselijke Academie voor het Leven bij te dragen aan een toekomst waarin ouderdom niet alleen draait om de lengte van het leven, maar vooral om de kwaliteit ervan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.