<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Priester zonder reden het land uitgezet: ‘De Kerk in Wit-Rusland is door het regime tot zwijgen gebracht’

Jonathan Luxmoore - OSV News 16 januari 2023
image
Demonstranten vormen een menselijke keten rondom de Sint Simon en Helenakerk in Minsk om te protesteren tegen de herverkiezing van president Loekasjenko. Deze kerk werd later door het regime gesloten. Foto: CNS - Vasily Fedosenko, Reuters

Een oudere Poolse priester die werd gedwongen om Wit-Rusland te verlaten, zei dat hij daar van de autoriteiten “geen officiële reden” voor kreeg. Het voorval past in een lange lijn van religieuze repressie door het Loekasjenko-regime.

“Er werd geen uitleg gegeven waarom ik zo snel en plotseling moest inpakken en vertrekken. Ik kreeg alleen te horen dat mijn vergunning om te werken niet werd verlengd”, zo vertelde priester Jozef Geza aan persbureau OSV News.

“Het intrekken van werkvergunningen voor buitenlandse geestelijken is inmiddels een standaardprocedure in Wit-Rusland”

“Regelmatig wordt aan geestelijken toestemming geweigerd om te blijven, en de oorzaken worden nooit besproken”, voegde hij eraan toe. “Mijn parochianen moesten gewoon mijn vertrek accepteren en dank betuigen tijdens mijn afscheidsmis.”

Levenswerk

De 79-jarige katholieke pastoor was tot voor kort rector van de Allerheiligste-Verlosserparochie in de Wit-Russische stad Grodno, een van de grootste katholieke parochies van het land. Vanuit de Poolse stad Torun laat hij weten nog steeds ontzet te zijn vanwege “plotselinge onderbreking” na 25 jaar in Wit-Rusland en dat hij tijd nodig heeft om “emotioneel te wennen” aan het verlies van zijn levenswerk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geza, een Poolse pater redemptorist, verliet Wit-Rusland op 29 december.

Icoon

Paus Franciscus spoorde gelovigen aan om te bidden voor Oekraïne en Wit-Rusland tijdens zijn algemene audiëntie op 11 januari. Het was een zeldzame verwijzing naar het laatste land, officieel een Russische bondgenoot. De paus bad voor een Wit-Russische icoon van Onze-Lieve-Vrouw van het Volk.

image
Paus Franciscus bidt bij een Wit-Russische Maria-icoon op 11 januari 2023. Foto: CNS - Vatican Media

Volgens de Wit-Russische katholieke activist Artiom Tkaczuk is de onverklaarde intrekking van werkvergunningen voor buitenlandse geestelijken inmiddels “een standaardprocedure” in Wit-Rusland, dat algemeen wordt beschouwd als het meest repressieve land van Europa.

‘Dramatisch verlies’

Tkaczuk, die tegenwoordig ook in buurland Polen woont, voegde eraan toe dat pater Geza een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het kerkelijk leven in Wit-Rusland, door een grote parochiekerk te bouwen en een “levendige gemeenschap” te creëren. Zijn vertrek is volgens hem een “dramatisch verlies” voor de plaatselijke katholieken.

“De katholieke Kerk in Wit-Rusland is door het regime tot zwijgen gebracht en de bisschoppen spreken zich niet meer uit”, aldus Tkaczuk. “Als iemand iets probeert te organiseren – zoals bidden voor politieke gevangenen – kan dat alleen op een discrete manier.”

Geestelijken gearresteerd

De katholieke Kerk, die ongeveer 15% van de Wit-Russische bevolking van 9,4 miljoen mensen uitmaakt, heeft de kant van de demonstranten gekozen bij het uitbreken van de politieke onrust na de herverkiezing van president Alexander Loekasjenko in augustus 2020. De Wit-Russische orthodoxe Kerk steunt het regime.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De staat houdt streng toezicht op religieuze activiteiten en laat buitenlandse geestelijken alleen onder strikte voorwaarden toe.  In een recent rapport van een Poolse hulporganisatie staat dat het voorbije jaar 11 katholieke priesters zijn gearresteerd, meestal voor het protesteren tegen de oorlog in Oekraïne, samen met 13 orthodoxe en protestantse geestelijken. Verscheidene van hen, zo stelt het rapport, werden “onmenselijk behandeld” door gevangenisbewaarders.

Met geweld gesloten

Afgelopen zomer werd in de hoofdstad Minsk een katholieke basisschool zonder uitleg met geweld gesloten. Ook werd een Grieks-katholiek tijdschrift in Brest gesloten en werd een redacteur tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens “verspreiding van extremistisch materiaal”.

In september werd de historische Sint Simon en Helenakerk in de hoofdstad Minsk, in de volksmond ook wel de Rode Kerk genoemd, na een kleine brand afgesloten door ambtenaren, die vervolgens opdracht gaven alle religieuze voorwerpen voor onbepaalde tijd te verwijderen en de demonstranten uiteen te drijven.

Vaticaanse veroordeling

Oppositiegroepen hebben er bij de kerkleiders en vertegenwoordigers van het Vaticaan op aangedrongen de repressie door het regime van Loekasjenko, dat al 28 jaar aan de macht is, te veroordelen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.