<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Een priester en andere gelovigen bidden voor paus Franciscus tijdens een audiëntie in april 2022. Foto: CNS - Vatican Media
Achtergrond

‘Vergeet niet voor me te bidden’: 12 jaar paus Franciscus

Cindy Wooden - CNS 13 maart 2025

Vandaag is het twaalf jaar geleden dat paus Franciscus verkozen werd. Omdat hij in het ziekenhuis ligt, ontvangt hij niet alleen felicitaties, maar wordt er ook voor hem gebeden. Dat kenmerkt deze paus, die al sinds zijn aantreden vraagt om voor hem te bidden.

Terwijl paus Franciscus de twaalfde verjaardag van zijn pontificaat in het ziekenhuis doorbrengt, geven mensen in het Vaticaan en over de hele wereld gehoor aan zijn meest gebruikelijke persoonlijke verzoek.

“Vanaf het begin van zijn pontificaat hebben we paus Franciscus horen vragen om niet te vergeten voor hem te bidden, en dat is wat we doen”, zei kardinaal José Tolentino de Mendonça tijdens het rozenkransgebed voor de gezondheid van de paus op 10 maart. “Niet alleen christenen doen dat, maar ook gelovigen van andere religies. Zelfs niet-gelovigen sluiten hun hart rond de paus.”

Toon gezet

De vraag om voor hem te bidden heeft paus Franciscus tot een kenmerk van zijn pontificaat gemaakt. Niet alleen sluit hij vaak brieven en toespraken af met dat verzoek; al bij de eerste kennismaking van de wereld met de nieuwe paus zette hij daarmee de toon.

Toen de 76-jarige kardinaal Jorge Mario Bergoglio uit Argentinië op 13 maart 2013 werd gekozen om paus Benedictus XVI op te volgen en op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek verscheen, waren zijn woorden verbijsterend voor de menigte: “Voordat de bisschop zijn volk zegent, vraag ik u tot de Heer te bidden dat Hij mij zegent. Bid alstublieft voor mij.”

‘Bewust van mijn beperkingen’

Waarschijnlijk is er sindsdien geen dag voorbijgegaan zonder dat de paus om het gebed van de mensen om hem heen heeft gevraagd. Vier maanden na zijn verkiezing vroeg een journalist hem waarom hij dat voor een paus toch wel ongebruikelijke verzoek zo vaak doet.

image
Paus Franciscus bidt tijdens zijn eerste verschijning op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek op 13 maart 2013. Foto: CNS - Paul Haring

“Ik heb dit altijd gevraagd”, antwoordde de paus. “Toen ik priester was, vroeg ik het ook, maar minder vaak. Ik begon het vaker te vragen toen ik als bisschop werkte, omdat ik voel dat als de Heer je niet helpt om het volk van God vooruit te helpen, je dat werk niet kunt doen.”

“Ik ben me echt bewust van mijn vele beperkingen, van mijn vele problemen, van het feit dat ik ook een zondaar ben. Ik moet er simpelweg om vragen”, vervolgde de paus. “Het is een gewoonte, maar een gewoonte die uit mijn hart komt.”

Genegenheid

Paus Franciscus bedankt ook vaak mensen voor hun gebeden. Dat deed hij laatst nog vanuit het ziekenhuis voor het medeleven dat mensen wereldwijd hem betonen. “Ik wil jullie bedanken voor de gebeden die tot de Heer opstijgen uit de harten van zoveel gelovigen uit vele delen van de wereld”, schreef de paus in zijn tekst voor het angelusgebed op 2 maart.

https://www.kn.nl/vaticaan/

“Ik voel jullie genegenheid en nabijheid, en op dit bijzondere moment voel ik me alsof ik word gedragen en gesteund door al Gods mensen. Dank aan iedereen!” Op 6 maart deelde paus Franciscus nogmaals zijn dankbaarheid, dit keer via een audioboodschap die op het Sint-Pietersplein werd afgespeeld voor de verzamelde gelovigen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.