<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

7 jaar Franciscus: op de eerste plaats een herder die zorgt voor zijn schapen

Marta Petrosillo 13 maart 2020
image

Jorge Mario Bergoglio werd vandaag precies zeven jaar geleden tot paus gekozen. Wat zijn pontificaat vooral kenmerkt is dit: zijn herderschap.

In een stilgevallen land waar mensen vrijwel niet meer de straat op mogen vanwege het coronavirus, wordt vandaag gevierd dat Franciscus zeven jaar paus is.

Steeds weer verrassingen

Vanaf het moment dat op 13 maart 2013 om 20.11 uur werd afgekondigd dat Jorge Mario Bergoglio was gekozen tot nieuwe paus, zijn we gewend geraakt aan steeds weer nieuwe verrassingen.

Zo was Franciscus de eerste paus na het schisma met Moskou die een Russische patriarch ontmoette, ondertekende hij een historische gezamenlijke verklaring met de grootimam van de al-Azhar, en was hij de eerste paus die selfies liet maken met gelovigen.

Herder

In deze crisistijd had Franciscus ook een andere primeur: voor het eerst werden angelusgebed en woensdagaudiëntie via videoverbinding live uitgezonden. Maar ook al is er nu een gedwongen afstand tussen hem en de gelovigen, worden Franciscus’ zeven jaar als paus vooral hierdoor gekenmerkt: zijn herderschap.

Hij is vooraleerst een pastoor, dan een bisschop van Rome en dan pas paus. Hij zorgt voor zijn kudde via alle kanalen die hem ter beschikking staan, dus ook via de sociale media van het Vaticaan die sinds zijn komst een enorme vlucht hebben genomen.

“Wie weet welke verrassingen ons in de toekomst nog te wachten staan onder paus Franciscus?”

Hij is de paus die op 27 oktober 2013 zijn volgers op twitter bedankte voor het feit dat zijn accounts (in meerdere talen) meer dan tien miljoen volgers hadden. Vrijdagochtend was dat aantal gestegen tot bijna vijftig miljoen.

Curiehervormingen

De afgelopen jaren heeft Franciscus de langverwachte hervorming van de Vaticaanse media bewerkstelligt en ook wordt er gewerkt aan de hervorming van de Romeinse curie. Desondanks is er veel kritiek op het feit dat er nog altijd geen nieuwe apostolische constitutie over de curie is.

Een eeuwenoud instituut als de Romeinse curie verander je echter niet zomaar. Dat is een feit waar Franciscus waarschijnlijk ook tegenaan gelopen is. In eerste instantie verwachtte hij de curiehervormingen veel sneller te kunnen doorvoeren.

De weerstand van een aantal curiekardinalen en de schandalen die de Vaticaanse instellingen op vooral financieel gebied hebben geplaagd, zullen zeker niet hebben geholpen.

Synodes

Franciscus is ook de paus van de synodes. In vier jaar tijd zat hij er vier voor en, als God het wil, zal hij in 2022 opnieuw een synode voorzitten, dan over de synodaliteit in de Kerk. Mits hij natuurlijk niet besluit om voor 2022 nog een andere synode te organiseren!

Waar 2019 vooral in het teken stond van de misbruiktop en de Amazonesynode, had 2020 het jaar moeten worden van het mondiale onderwijspact. Die bijeenkomst had wereldleiders en onderwijsexperts uit de hele wereld in mei bijeen moeten brengen, maar werd uitgesteld vanwege het coronavirus.

Belangrijke diplomatieke stappen

Het is lastig in een paar regels samen te vatten wat er allemaal is gebeurd in zeven jaar paus Franciscus, maar wat naar voren komt is de grote vooruitgang in de relaties met de islamitische wereld. De eerder genoemde verklaring van Abu Dhabi is hiervan het meest tastbare bewijs.

Ook zijn er belangrijke stappen gezet in de toenadering tot de andere christelijke Kerken en was het Vaticaan op diplomatiek vlak succesvol, zoals bij de verbetering van de relaties tussen Amerika en Cuba. Dat laatste was een hartewens van de paus.

Kortom: het waren zeven jaar propvol afspraken, bezoeken, ontmoetingen en documenten. En wie weet welke verrassingen ons in de toekomst nog te wachten staan onder paus Franciscus! (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.