<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Als een boemerang keert het onderwerp van vrouwelijke diakens steeds terug

Anton de Wit 4 oktober 2024
image
Openingszitting van de bisschoppensynode op woensdag 2 oktober. Foto: CNS - Lola Gomez

Het ging er niet over, en daarom ging het er eigenlijk toch over: tijdens de eerste dagen van de synode kwam de diakenwijding van vrouwen opvallend vaak ter sprake.

Tijdens de eerste officiële persconferentie over de synode in het Vaticaan benadrukte de Mexicaanse zuster Maria de los Dolores Palencia Gómez hoe belangrijk het thema van vrouwen in de Kerk is voor de synode. Er is op dat vlak al “aanzienlijke vooruitgang is geboekt in verschillende contexten en continenten”.

image
Zuster Maria de los Dolores Palencia Gómez. Foto: CNS - Robert Duncan

In Latijns-Amerika bijvoorbeeld, zo vertelde zij, worden “de rol van vrouwen, hun gaven en bijdragen steeds meer erkend in een synodale Kerk”.

Tijd niet rijp

Maar terug naar Rome, waar de slotzitting van de 16e algemene bisschoppensynode woensdag officieel van start ging: daar blijft specifiek de kwestie van vrouwelijke diakenwijding de gemoederen bezighouden, juist omdat de organisatie van de synode het thema zo nadrukkelijk van de agenda wil houden.

Tijdens de genoemde persconferentie gisteren werd nog eens herhaald wat kardinaal Victor Fernández, prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, een dag eerder al had beklemtoond: de tijd is nog niet rijp om over dit onderwerp knopen door te hakken.

‘Troostprijs’

Of in de woorden van Fernández zelf: zijn dicasterie “oordeelt dat er nog steeds geen ruimte is voor een positieve beslissing van het leergezag over de toegang van vrouwen tot het diaconaat”.

image
Kardinaal Victor Fernández tijdens een pauze op de eerste vergaderdag van de synode. Foto: CNS - Lola Gomez

“De mogelijkheid voor een verdieping blijft open, maar volgens de Heilige Vader zijn er andere kwesties die nog moeten worden verdiept en opgelost voordat men zich haast om te spreken over een mogelijk diaconaat voor vrouwen”, aldus het hoofd van de doctrinaire waakhond van het Vaticaan. “Anders wordt het diaconaat een soort troostprijs voor sommige vrouwen en blijft de meest beslissende vraag over de deelname van vrouwen aan de Kerk onbeantwoord.”

Geestelijke kern

Paus Franciscus heeft inderdaad meermaals uitgelegd dat hij dergelijke hete hangijzers bewust van de synode-agenda heeft weggehouden. Hij ziet het als organisatievraagstukken die alleen maar de aandacht afleiden van de geestelijke kern van de synode.

Maar misschien juist daarom blijven ze aandacht vragen. Het vrouwelijk diaconaat voorop, mede omdat daar iets vreemds mee aan de hand is.

Studiegroepen

Om de controversiële kwesties toch niet helemaal af te voeren, had de paus na de vorige synodesessie van 2023 een tiental studiegroepen opgericht die zich erover zouden buigen. Dat doen zij nog tot in 2025, maar op de slotzitting deze maand zullen ze een hun tussentijdse bevindingen presenteren.

https://www.kn.nl/synode/

Op de eerste zittingsdag werden alvast video’s getoond aan de deelnemers, waarin ook alle leden van deze studiegroepen – onder meer over LHBTI-rechten, de procedure van bisschopsbenoemingen en de vorming van seminaristen – aan de deelnemers werden voorgesteld.

Gefronste wenkbrauwen

Dat wil zeggen: alle studiegroepen behalve die over vrouwelijke diakens. Daar werd volstaan met de mededeling dat die werd bemand (en bevrouwd?) door leden van het Dicasterie voor de Geloofsleer… Wat, begrijpelijkerwijs, toch enige gefronste wenkbrauwen veroorzaakte. Vanwaar de geheimzinnigheid? Waarom wil het dicasterie juist dit onderwerp geheel in eigen hand houden?

Al staat het dus niet op de agenda, het laatste woord is er nog niet over gezegd. Het Vaticaan heeft het thema voor zich uit willen werpen, maar lijkt er toch echt zelf een boemerang van te hebben gemaakt die steeds maar terug blijft keren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.