<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

De centrale vraag van de Amazonesynode: Hoe brengen we de Kerk naar de mensen?

Marta Petrosillo 11 oktober 2019
image
Deelnemers aan de synode luisteren naar een van de inleidingen. CNS Photo - Paul Haring

De eerste week van de Amazonesynode draaide toch vooral om de vraag hoe de afgelegen katholieke gemeenschappen in het gebied te bereiken. Ook om de opkomst van de evangelische Kerken daar te stuiten.

Dienstwerk voor vrouwen, het celibaat, maar ook kindermoord, drugshandel en evangelisatie door de evangelische geloofsgemeenschappen. Een veelheid aan thema’s kwam aan bod tijdens de eerste week van de Amazonesynode, die afgelopen zondag begon.

Hete hangijzers

Natuurlijk werd er ook direct al gesproken over de twee heetste hangijzers tijdens deze synode: de mogelijkheid van een soort van wijding voor vrouwen, en het celibaat, of beter gezegd: de mogelijkheid om getrouwde mannen priester te wijden om de sacramenten toe te kunnen dienen.

De inmiddels bekende term viri probati, waarmee dit fenomeen wordt aangeduid, wordt door velen gezien als de enige oplossing voor het tekort aan priesters in het gebied en het feit dat die, als ze er wel zijn, enorme afstanden moeten afleggen in bisdommen die soms zo groot zijn als een heel land.

Hoofdrolspeler van de synode

Spreekbuis voor de lijn van heel veel bisschoppen in de regio, was deze week vooral mgr. Erwin Kräutler, de emeritus-bisschop van Xingu in Brazilië. Kräutler bombardeerde zichzelf daarmee direct tot een van de hoofdrolspelers van deze synode.

De emeritus-bisschop was door paus Franciscus gevraagd plaats te nemen in de pre-synodale raad en hij beheerste afgelopen woensdag de persconferentie in het Vaticaan. “Ik geloof niet dat er alternatieven bestaan, anders dan getrouwde priesters”, zei hij.

Kräutler, die hier al in 2014 met paus Franciscus in een privé-audiëntie over sprak, benadrukte dat sommige gemeenschappen in de Amazone maar twee of drie keer per jaar de communie krijgen uitgereikt. Hij zei: “We hebben het celibaat boven de Eucharistie gesteld.”

Evangelische geloofsgemeenschappen

Andere synodevaders stelden zich voorzichtiger op en merkten op dat de viri probati geen oplossing kunnen vormen voor het tekort aan priesters, aangezien dat probleem niet gelieerd is aan het celibaat.

Hoe het ook zij, in deze eerste week werd er voortdurend herinnerd aan het probleem dat veel katholieke gemeenschappen niet goed bereikt kunnen worden. Deze gemeenschappen in de Amazone hebben bovendien te maken met stevige evangelisatie door de evangelische gemeenschappen, die veel sterker aanwezig zijn in het gebied dan de katholieke Kerk.

Wijding van vrouwen

Een ander thema dat ter tafel kwam, is het dienstwerk voor vrouwen. Waarbij er allereerst kritiek kwam op het feit dat er bij deze synode maar 35 vrouwen aanwezig zijn op 184 synodevaders. “Twee derde van deze priesterloze gemeenschappen, worden gecoördineerd en bestuurd door vrouwen”, zei de al eerder genoemde Kräutler.

Maar naast hem waren er meer die spraken over de mogelijkheid om een soort van diakenwijding voor vrouwen in te stellen. “De vraag die eronder ligt, is hoe we Jezus-Eucharistie bij de mensen brengen”, zei de prefect van de Vaticaanse communicatieafdeling, Paolo Ruffini tijdens een van de algemene inleidingen.

‘Denk na over wat je de media vertelt’

Donderdag gingen de kleinere gespreksgroepen van start, onderverdeeld naar taal. Paus Franciscus volgde de algemene inleidingen die daaraan vooraf gingen aandachtig. In zijn openingstoespraak had Franciscus, waarschijnlijk vanwege alle kritiek vooraf op de synode, de deelnemers gevraagd goed na te denken over wat ze de media vertellen.

“Er zijn veel mensen die erover willen horen, onze broeders journalisten hebben de roeping om hun te bedienen. Maar een proces als dat van de synode kan geschaad worden als ik bij het verlaten van deze zaal, zonder na te denken, zeg wat ik denk. De synode is een weg van de Moederkerk die niet goed begrepen kan worden als er onachtzaam informatie wordt gedeeld.”

Voorzichtigheid is dus geboden, ook al blijft deze synode voer voor discussie. (Vert. SK)

Lees hier meer over de Amazonesynode.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.