De nieuwste Vaticaanse statistieken maken twee dingen glashelder: de Kerk groeit, en het katholicisme is allang geen westerse godsdienst meer.
Het Vaticaan publiceerde eind vorige week de nieuwe edities van het Annuario Pontificio en het Annuarium Statisticum Ecclesiae. Hierin worden onder meer de veranderingen in de katholieke bevolking van het afgelopen jaar bijgehouden. Een blik op de nieuwe cijfers is heel leerzaam.
Zo merkt het Annuario op dat het katholicisme er in 2020, het laatste jaar waarvoor statistieken beschikbaar zijn, zestien miljoen nieuwe leden bij kreeg. Dat is opvallend in een tijd waarin de perceptie in het Westen is dat de Kerk krimpt.
De werkelijkheid is echter dat het katholicisme de afgelopen eeuw wereldwijd de grootste groei in zijn geschiedenis heeft gekend, van 267 miljoen in 1900 tot 1,045 miljard in 2000 en 1,36 miljard vandaag. Er is dus helemaal geen sprake van achteruitgang, maar van razendsnelle groei.
Ook valt op dat het overgrote deel van die groei buiten de westerse wereld plaatsvindt. De katholieke bevolking groeide in 2020 in Afrika en Azië met respectievelijk 2,1 procent en 1,8 procent. Het aandeel katholieken dat in Afrika woont, is de afgelopen decennia gestaag toegenomen: van 1,9 miljoen in 1900 tot 130 miljoen in 2000 en naar schatting 236 miljoen nu.
Met andere woorden, het katholicisme is nu al een niet-westerse godsdienst en het zal dat in de loop van de tijd steeds meer worden. Tegen het midden van deze eeuw zal driekwart van alle katholieken buiten het Westen wonen. De Kerk uitsluitend proberen te begrijpen door de lens van westerse prioriteiten is daarom een dwaalspoor.
“Tegen het midden van deze eeuw zal driekwart van alle katholieken buiten het Westen wonen”Tweet dit!
- John Allen
Wat de data ook aantonen, is dat het katholieke ‘personeel’ verkeerd wordt verdeeld. In 2020 waren er wereldwijd 410.219 katholieke priesters. Veertig procent daarvan woonde in Europa en ongeveer dertien procent in Noord-Amerika en Australië/Nieuw-Zeeland.
Dat betekent dat meer dan de helft van de priesters in de wereld in het Westen woont en werkt, terwijl de meeste katholieken ergens anders wonen. En dan te bedenken dat de nieuwe roepingen tegenwoordig onevenredig vaak uit Afrika en Azië komen, die nu zestig procent van alle seminaristen wereldwijd leveren.
Als de katholieke Kerk een goed geleide onderneming zou zijn, zou zij haar personeel herverdelen om het gebied met de grootste marktgroei te bedienen.
Bedenk dat de verhouding tussen priesters en gelovigen in Europa nu 1 op 1746 is, en dan laten we nog buiten beschouwing dat relatief weinig van die katholieken daadwerkelijk in de kerk verschijnen. In Afrika is het 1 priester voor elke 5089 katholieken, en de meesten van hen komen wel opdagen.
“De Kerk uitsluitend proberen te begrijpen door de lens van westerse prioriteiten, is een dwaalspoor”Tweet dit!
Er is overduidelijk iets mis met dit plaatje. Niet alleen doen de kerkelijke autoriteiten niets om de situatie te corrigeren, zij maken het zelfs erger, door de overplaatsing van personeel van het Zuiden naar het Noorden goed te keuren in plaats van andersom.
Niet voorbereid op de toekomst
Wat de demografische gegevens op dit moment lijken te suggereren, is dat de katholieke Kerk veel heeft om blij over te zijn, maar ook dringend haar zaakjes op orde moet krijgen om te zorgen voor een meer mondiaal perspectief en een eerlijker verdeling van het personeel. Anders dreigt de Kerk jammerlijk onvoorbereid te zijn op de toekomst. (Vertaling Susanne Kurstjens)
Deze analyse verscheen eerder op cruxnow.com.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.