De Britse komiek en bekeerling Russell Brand moet binnenkort voor de rechter verschijnen vanwege verkrachting en andere zedendelicten. De rechtszaak brengt ook de populaire gebedsapp Hallow in verlegenheid.
Het was het type bekeringsverhaal waar ze zeker in de Verenigde Staten van smullen: een onverbeterlijke bad boy die Hollywood onveilig maakte, een leven leidde vol seks, drank en drugs, die dan ineens het licht ziet en ‘in de Heer’ raakt.
Op sociale media deelde de Britse komiek en acteur Russell Brand vorig voorjaar een video waarin hij vertelt dat hij zich had laten dopen in de Theems.
Tot welk kerkgenootschap hij toetrad werd niet duidelijk, hij omschrijft zichzelf sindsdien simpelweg als ‘christen’. Wel toonde hij in een andere video hoe hij de rozenkrans bidt, toch een bij uitstek katholieke gebedsvorm. Ook prees hij spontaan de populaire katholieke gebedsapp Hallow aan, die er als de kippen bij was om een officiële partnerschap aan te gaan met deze beroemdheid en te adverteren in zijn podcast.
Maar zijn vroegere zonden mogen hem in de biechtstoel (als hij die tenminste bezocht heeft) vergeven zijn, het Engelse OM denkt daar anders over: vorige week werd bekend dat Brand wordt aangeklaagd voor twee gevallen van verkrachting, twee gevallen van aanranding en één geval van onzedelijke betasting.
De aanklachten hebben betrekking op vier verschillende vrouwen en zouden hebben plaatsgevonden tussen 1999 en 2005. Op 2 mei moet hij in Londen voor de rechter verschijnen.
Brand zelf ontkent de beschuldigingen. “Ik was een dwaas voordat ik in het licht van de Heer leefde”, zo zei Brand in een video die hij op Instagram deelde.
“Ik was een drugsverslaafde, een seksverslaafde en een idioot. Maar wat ik nooit ben geweest, is een verkrachter. Ik heb me nooit schuldig gemaakt aan seks zonder wederzijdse instemming. Ik bid dat je dat kunt zien als je in mijn ogen kijkt.”
Het is nu aan de rechter om diep in de ogen van Brand te kijken, maar het gerechtelijke oordeel wacht de gebedsapp Hallow liever niet af. Deze week maakte de CEO en medeoprichter van het bedrijf, Alex Jones, bekend dat het per direct de samenwerking met Brand beëindigt.
![]() |
Lees ook
Katholieke app verboden in China |
“We willen uiteraard een geest van vergeving tonen en openstaan voor echte, authentieke bekering en berouw”, aldus Jones. “Maar tegelijkertijd moeten we ook verstandig handelen, zodat niemand het gevoel krijgt dat de Kerk misbruik nog steeds niet serieus neemt.”
De zaak-Brand roept onvermijdelijk andere ‘bekeerde beroemdheden’ in herinnering, zoals Mark Wahlberg die eerder veroordeeld werd vanwege racistisch gemotiveerd geweld en recenter acteur Shia LaBeouf, die later dit jaar voor de rechter moet verschijnen vanwege het mishandelen en misbruiken van een ex-vriendin.
Het Amerikaanse persbureau OSV News citeerde in dat verband niet bij naam genoemde “evangelisatie-experts” die waarschuwen dat zulke bekeringsverhalen van beroemdheden weliswaar “inspirerend” kunnen zijn, maar ook tot terughoudendheid nopen, omdat de faam “de gebreken van individuen en de worstelingen van het bekeringstraject verhullen”.
Maar de faam onthult anderzijds misschien wel meer dan het verhult; misstappen uit het verleden blijven immers meer dan bij gewone stervelingen onder het vergrootglas liggen. Waardoor het afbreukrisico ook groter wordt wanneer de celebrity in kwestie trots wordt ingelijfd als “een van ons”.
De makers van de Hallow-app hebben deze ongemakkelijke waarheid in elk geval aan den lijve ondervonden: God vergeeft, maar de publieke opinie niet.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.