Paus Franciscus zorgde gisteren voor grote verbazing met een korte verschijning voor duizenden zieken op het Sint-Pietersplein. Zijn aanwezigheid was geen toevalligheid, maar een krachtig statement over hoe God met kwetsbare mensen omgaat.
Duizenden zieken, verpleegkundigen, mantelzorgers en artsen waren vorige week in Rome voor het Jubileum voor de Zieken, een soort themaweek binnen het Heilig Jaar. Op zondag 6 april werd de week afgesloten met een Mis op het Sint-Pietersplein.
Totaal onverwachts maakte paus Franciscus aan het einde van die Mis zijn opwachting. Volgens OSV News begonnen de duizenden aanwezigen te juichen en te schreeuwen toen de paus in zijn rolstoel het plein op werd gereden. Met een nog zwakke stem sprak de paus: “Een fijne zondag allemaal, en veel dank!”
Daarna werd de paus, die een neusbril droeg om het ademen te vergemakkelijken, door de menigte gereden en door velen begroet. Volgens het Vaticaan was hij voor zijn publieke verschijning gaan biechten in de Sint-Pietersbasiliek en was hij daar door de Heilige Deur gegaan.
Paus Franciscus is na vijf weken in het ziekenhuis met een dubbele longontsteking nog altijd aan het herstellen. Daarbij doet hij het rustig aan en staan er nog geen publieke activiteiten in zijn agenda. Het Vaticaan laat ook in het midden of hij zijn opwachting zal maken bij liturgische plechtigheden in de Goede Week en de paasperiode.
Waarom dan deze – ogenschijnlijk geïmproviseerde – verschijning op een doodgewone zondag? Zou paus Franciscus zijn krachten niet beter kunnen sparen voor bijvoorbeeld de Mis op de ochtend van Pasen of de traditionele Urbi et Orbi-zegen?
Maar misschien is dat verkeerd om gedacht. Misschien heeft paus Franciscus juist die hoogtepunten opgeofferd om op 6 april op het Sint-Pietersplein te kunnen zijn. Na twaalf jaar weten we inmiddels dat deze paus veel gevoel voor symboliek heeft en de kracht van gebaren en zichtbare tekenen kent.
Voor de vele patiënten die op het Sint-Pietersplein waren, bestaat er waarschijnlijk geen grotere bemoediging dan dat de paus hen in al zijn kwetsbaarheid ontmoet: in een rolstoel, nauwelijks tot praten in staat, verzwakt en van anderen afhankelijk. Hoe kan paus Franciscus beter laten zien dat hij hun lijden begrijpt dan door zijn eigen lijden te tonen?
In de overweging die paus Franciscus voor de Mis van 6 april had voorbereid en die door aartsbisschop Rino Fisichella werd uitgesproken, staan woorden die dat onderstrepen. “God laat ons niet alleen. Als we onszelf aan Hem overgeven wanneer onze krachten tekortkomen, kunnen we de troost van zijn nabijheid ervaren. Door mens te worden, wilde Hij delen in onze zwakheid. Hij weet wat het betekent om te lijden.”
Het is dit gezicht van God dat paus Franciscus met zijn verschijning in zijn rolstoel op het Sint-Pietersplein vorm wilde geven. Door de wereld zijn zwakheid aan te bieden, bemoedigt hij niet alleen alle zieken, maar zendt hij ook een krachtige signaal uit: wie kwetsbaar is, telt evengoed mee in de ogen van God.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.