<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Explosieve aantijging in zaak Orlandi – is waar rook is, ook vuur?

Peter Doorakkers 18 april 2023
image
Pietro Orlandi staat de pers te woord op 13 april, nadat hij lang met Vaticaanse onderzoekers heeft gesproken die de verdwijning van zijn zus Emanuela opnieuw onder de loep nemen. Foto: CNS - Justin McLellan

Er is een nieuw hoofdstuk geschreven in de lange en trieste saga van Emanuela Orlandi. De dochter van een Vaticaanse medewerker verdween in 1983 op vijftienjarige leeftijd en er is nooit meer iets van haar vernomen. Haar broer Pietro zet zich tot op de dag van vandaag in om het lot van zijn zus opgehelderd te krijgen. Daarbij heeft hij steeds – in 2019 nog in een interview met KN – volgehouden dat het Vaticaan wel degelijk weet wat er met Emanuela gebeurd is.

Hoe dat ook zij, het is de bekendste cold case van Italië, waarover de wildste complottheorieën de ronde hebben gedaan (recent nog eens op een rij gezet in de Netflix-documentaire Vatican Girl). En sinds vorige week donderdag is het moeilijk om niet te denken dat Pietro Orlandi er daar, gewild of ongewild, eigenhandig een aan toegevoegd heeft.

“Hoe geloofwaardig de vermeende maffiabaas die de paus beschuldigt, is, blijft vooralsnog in nevelen gehuld”

Orlandi sprak die dag uitgebreid met de Vaticaanse aanklagers die de zaak sinds begin dit jaar opnieuw tegen het licht houden. Hij overhandigde hun onder meer een opname van een telefoongesprek, die hij diezelfde avond liet horen in een interview met de Italiaanse tv-zender La7.

Vermeende maffiabaas

In de opname beschuldigt een vermeende maffiabaas paus Johannes Paulus II ervan in de late uurtjes het Vaticaan te hebben verlaten om minderjarige meisjes te misbruiken. (Saillant detail is dat Vatican Girl eindigt met een bewering van een vriend van Emanuela: zij zou hem kort voor haar verdwijning hebben verteld seksueel lastig gevallen te zijn door een hooggeplaatst iemand uit het Vaticaan.)

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hoe geloofwaardig de vermeende maffiabaas eigenlijk is, blijft vooralsnog in nevelen gehuld, net als de bron van de opname. Orlandi’s advocate Laura Sgrò zei er vanwege haar beroepsgeheim geen informatie over te kunnen verstrekken en Orlandi ging er volgens nieuwssite Crux in de ondervraging ook niet verder op in. 

Storm van kritiek

De op zijn zachtst gezegd explosieve aantijging riep een storm van kritiek op. De Vaticaanse redactioneel directeur Andrea Tornielli sprak in de Osservatore Romano van een “waanzinnig” voorval.

“Bewijs? Geen. Aanwijzingen? Allerminst. Getuigen uit in elk geval tweede of derde hand? Zelfs niet in de schaduw. Enkel anonieme lasterlijke beschuldigingen” en een “mediabloedbad” dat “de harten verwondt van miljoenen gelovigen en niet-gelovigen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

En zondag sprak paus Franciscus bij het angelusgebed over zijn Poolse voorganger, die “in recente dagen het onderwerp van beledigende en ongefundeerde beschuldigingen is geweest”.

Voorspelbaar verbaal pingpong

Sgrò op haar beurt had voor maandag al twee keer benadrukt dat Orlandi “niet de bedoeling had om wie dan ook te beschuldigen”, maar slechts een volledige zoektocht naar de waarheid wil. Hoe niemand willen beschuldigen zich verhoudt tot het op een nationale zender afspelen van de opname, blijft de vraag.

Het voorspelbare verbale pingpong dat het opleverde, draagt aan het opklaren van de zaak ook al niet bij. Wie na veertig jaar nog een kans wil maken de waarheid in een zaak als deze te vinden, lijkt er toch eerder bij gebaat dat de neuzen dezelfde kant op staan.

Gratis kennismaken met KN?

Dit artikel is afkomstig uitKatholiek Nieuwsblad van deze week. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.