Paus Franciscus werd door de Leuvense universiteiten uitgenodigd, om daar vervolgens de les te worden gelezen over onder meer vrouwenrechten. De wijze waarop dat gebeurde is “niet moreel” en getuigt van “een stompzinnige geest”, zo liet de paus zich tijdens zijn terugreis ontvallen.
De vlucht van Brussel naar Rome was maar kort, dus de meegereisde journalisten hadden ditmaal ook niet veel tijd om hun vragen te stellen.
Vijf vragen werden er summier beantwoord, zo blijkt uit het transcript dat Vatican News vrijgaf: over zijn indrukken van Luxemburg, over zijn oproep tot zaligverklaring van koning Boudewijn, de aanpak van misbruik uiteraard (als je sommige media mag geloven, ging het in België nergens anders over), het conflict in het Midden-Oosten en de rol van de vrouw in de Kerk.
Echt nieuwe dingen zei de paus nergens – hij herhaalde vooral wat hij eerder over de genoemde kwesties had gezegd. Maar uit een terzijde kan toch één saillante conclusie worden getrokken: de paus was not amused over hoe hij door de jubilerende zusteruniversiteiten van Leuven en Louvain-la-Neuve ontvangen was.
Een journaliste van het Italiaanse weekblad Famiglia Cristiana vroeg de paus naar de officiële verklaring van de UCLouvain na zijn bezoek, waarin te lezen stond dat de universiteit “de conservatieve standpunten van de paus betreurt” over de rol van de vrouw in de samenleving.
Daarop liet hij zich ontvallen dat die verklaring vooraf gefabriceerd was, en pas werd uitgegeven op het moment dat hij aan het woord was – een werkwijze die hij “niet moreel” noemde. Hij had inderdaad geen kans gekregen om erop te reageren: de verklaring werd aan de journalisten ter plaatse uitgedeeld aan het einde van de bijeenkomst, op het moment dat de paus nog vanuit zijn wagentje naar het verzamelde publiek aan het zwaaien was.
In het pauselijk vliegtuig herhaalde hij nog eens wat hij ook gezegd had tijdens de levendige discussie met de studenten op het podium: kort gezegd dat Kerk vrouwelijk is, dat vrouwen misschien zelfs nog belangrijker zijn voor de Kerk dan mannen, dat noch een misogyn machismo noch een mannenhatend feminisme te verzoenen is met een katholiek wereldbeeld, dat mannen en vrouwen complementair zijn aan elkaar… “Als dit conservatief lijkt voor deze dames, dan ben ik Carlo Gardel”, verzuchtte de paus, verwijzend naar een bekende Argentijnse tangozanger en womanizer. “Het is niet te begrijpen… Ik zie dat er een stompzinnige geest is die hier niets over wil horen.”
En inderdaad: het is toch moeilijk een vreselijk reactionair standpunt te noemen wat de paus hier uit. En dan nog: de beide universiteiten hadden zichzelf tijdens hun PR-praatjes onbeschaamd op de borst geklopt vanwege de diversiteit aan opvattingen die er op hun campussen mocht bestaan. Maar een katholieke opvatting, daar trekken deze zichzelf nog altijd ‘katholiek’ noemende universiteiten kennelijk een grens qua inclusiviteit.
En het is inmiddels wel duidelijk dat het de paus zelf ook opgevallen is. Tijdens zijn dankwoord aan het einde van de slotmis bedankte hij iedereen die aan het pausbezoek had bijgedragen: van het koninklijk huis tot en met de zieken en ouderen die hij ontmoet had. Maar de universiteiten die hem nota bene uitgenodigd hadden, daarover repte hij met geen woord.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.