Alweer 88 jaar wordt hij vandaag: Jorge Mario Bergoglio, ofwel paus Franciscus. Maar ondanks zijn hoge leeftijd en broze gezondheid was het twaalfde jaar van zijn pontificaat vermoedelijk één van de meest intensieve.
Ga maar na: de langste pausreis van zijn pontificaat in duur en aantal kilometers, een nieuwe encycliek, een daverend, maandlang aangehouden slotakkoord van de bisschoppensynode…
Van rustiger aandoen wil de oudste zittende paus sinds Leo XIII (1810-1903) weinig weten, en ook zijn agenda voor 2025 loopt alweer aardig vol – met alle activiteiten rondom het Heilig Jaar en ook nog een bezoek aan Turkije vanwege het 1700-jarig jubileum van het Concilie van Nicea.
Maar nog even over 2024: natuurlijk was dat ook het jaar dat Franciscus voor de eerste (en waarschijnlijk enige) keer als paus de Lage Landen bezocht, met zijn bezoek aan Leuven en Brussel in september. Voor hemzelf zal het een voetnoot in een overvolle agenda zijn geweest, zeker niet zijn meest memorabele reis ooit.
Maar voor veel katholieken in onze contreien was het niet minder dan een keerpunt. Zeker voor de jonge generatie die hem toejuichte in Brussel: na alle onverbloemde hatelijkheden in de Vlaamse media en de tenenkrommende lauwheid van de Leuvense professoren, werd hun enthousiasme voor de paus – en breder: hun trots op hun katholieke geloof – weer iets van een contracultureel statement. Zoals het ook ten tijde van Benedictus en Johannes Paulus geweest was.
Franciscus heeft in seculier Nederland en Vlaanderen lang de gunstige reputatie gehad dat hij anders dan genoemde voorgangers ‘modern’ en ‘vooruitstrevend’ zou zijn. Maar in 2024 lijkt het besef definitief doorgedrongen te zijn dat de paus katholiek is.
Dat betekent dat hij soms uitspraken doet waar moderne, vooruitstrevende mensen zich ongemakkelijk bij voelen, dat betekent dat de vernieuwingen die hij beoogt niet automatisch de vernieuwingen zijn die de progressieve goegemeente voor ogen had, dat betekent ook dat hij sowieso veel langer de tijd neemt voor vernieuwingsprocessen dan het hedendaagse ongeduld verdragen kan.
En dat verklaart ten slotte ook die onverstoorbaarheid die de paus lijkt te bezitten, die zijn critici binnen en buiten de Kerk bij tijd en wijle enorm ergert, maar die ook zijn belangrijkste kracht is gebleken.
Hoeveel tijd van leven deze energieke 88-jarige nog gegeven is, weet slechts de goede God. Maar als het aan paus Franciscus zelf ligt, zoveel is zeker, gaat hij ook onverstoorbaar 2025 weer in, welke verrassingen dat Heilig Jaar ook zal brengen.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.