<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

In strijd tegen christenvervolging telt aandacht voor het kleine

John L. Allen Jr. - Crux 24 januari 2020
image
“Nigeria is een van de belangrijkste gevarenzones voor christenen.” In 2018 gingen katholieken in verschillende Nigeriaanse steden, zoals hier in Lagos, de straat op om aandacht te vragen voor het geweld tegen onschuldige burgers. CNS Photo – Peter Dada

Misschien is de neiging van westerlingen om religie als een privéaangelegenheid te beschouwen, de reden dat ze pas onder de indruk raken van religieuze vervolging als die een spectaculaire vorm aanneemt.

Als er met Pasen een bom afgaat in een kerk en er honderden slachtoffers vallen, haalt het de krantenkoppen. Maar als een enkele kerkganger na de zondagsmis wordt aangevallen, is het geen nieuws.

Genocide

Christenen in het Midden-Oosten zijn al eeuwen tweederangsburgers, en sinds de Iraanse Revolutie in 1978 neemt het geweld tegen hen alleen maar toe.

Maar pas nadat de slachting onder christenen door IS onder meer door Amerika officieel werd aangemerkt als ‘genocide’, gingen veel mensen inzien dat er sprake was van vervolging.

Waarschuwingssignalen

Het probleem hiervan is dat we eerdere waarschuwingssignalen vaak negeren, terwijl juist die hadden kunnen leiden tot betere voorzorgsmaatregelen en dus levens hadden kunnen redden.

Een enorme uitbarsting van religieuze haat is meestal het resultaat van een lange escalatie van kleinere misdrijven die onopgemerkt en dus onbestraft bleven, waardoor er een gevoel van straffeloosheid kon ontstaan.

Situatie Nigeria

Dit brengt ons bij de Nigeriaanse deelstaat Kano, waar het merendeel van de inwoners moslim is. Op Eerste Kerstdag werd daar Richard Solomon Musa Tarfa gearresteerd. Tarfa is een van de oprichters van een christelijk opvanghuis voor kinderen en ongehuwde zwangere vrouwen.

Eerst werd Tarfa ervan beschuldigd dat zijn tehuis niet over de juiste papieren beschikte. Toen dat onterecht bleek, werd hij in plaats daarvan beschuldigd van “ontvoering van minderjarigen”.

Nauwelijks aandacht

Lord David Alton, een Britse katholiek en mensenrechtenactivist, deed zijn beklag over Tarfa’s zaak bij de Nigeriaanse Hoge Commissaris voor het Verenigd Koninkrijk, bij de politiecommissaris en bij de officier van justitie van Kano. Een antwoord bleef tot nu toe uit.

De hele zaak kreeg nauwelijks aandacht, zelfs niet in Nigeria. Er was niemand omgekomen of gewond geraakt, dus voor velen lijkt dit een bureaucratisch relletje zonder grote gevolgen.

Gevarenzone voor christenen

Maar Nigeria is wereldwijd al een van de belangrijkste gevarenzones voor christenen. Op Tweede Kerstdag vond er in het land zo’n enorme geweldsuitbarsting plaats. Een katholieke bruid en haar gezelschap werden onthoofd.

Diezelfde dag verscheen een filmpje van een aan IS gelieerde afsplitsing van Boko Haram. Daarin is te zien hoe tien mannen worden onthoofd en een elfde wordt doodgeschoten. Ook in dit geval zou het gaan om christenen.

Aandacht voor het kleine

Het is goed mogelijk dat de militanten die deze mensen vermoordden, zich aangemoedigd voelden door het feit dat minder ernstige vormen van vervolging stilzwijgend werden getolereerd door de lokale autoriteiten of zelfs, zoals in de zaak-Tarfa, door diezelfde autoriteiten werden uitgevoerd.

In de strijd tegen religieuze vervolging geldt dus net als voor alle andere dingen: heb aandacht voor het kleine en de grote dingen zullen zich oplossen. (Vert. SK)

John Allen Jr. is Vaticaankenner en hoofdredacteur van de katholieke nieuwssite Crux.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.