Amerikaanse katholieken hebben bij de presidentsverkiezingen overwegend op Donald Trump gestemd, blijkt uit verschillende exitpolls. Een republikeins charmeoffensief in de laatste weken voor de verkiezingen lijkt heel wat twijfelende katholieken voor Trump gewonnen te hebben.
Hoewel nieuwsmedia in Nederland en België ook graag mogen pluizen in wie op wie stemt tijdens verkiezingen, wordt nergens het stemgedrag van verschillende bevolkingscategorieën zo uitvoerig uitgemeten als in de Verenigde Staten. Identiteitspolitiek is in Amerika een belangrijk maatschappelijk thema; daarom wordt stemgedrag ook uitgesplitst op basis van kenmerken als geslacht, huidskleur, leeftijd en religie.
Uit onderzoek naar stemgedrag volgens dat laatste kenmerk blijkt dat de meerderheid van de katholieke Amerikanen in het stemhokje voor Donald Trump heeft gekozen. Dagblad The Washington Post noteert op basis van exitpolls dat 56 procent van de katholieke kiezers op Trump gestemd heeft en maar 41 procent op zijn tegenstander Kamala Harris.
In 2020, toen Trump het opnam tegen Joe Biden, was de marge tussen de twee veel kleiner: toen was 52 procent van de katholieken op de hand van Trump en taalde 47 procent naar Biden, aldus The Washington Post.
De exitpoll van persbureau Associated Press wijst ook naar Trump als favoriet onder katholieke kiezers, maar wel met een veel kleinere voorsprong op Harris: 52 procent tegenover 45 procent.
NBC News heeft gekeken naar het stemgedrag van katholieken in tien zogenaamde swing states, de term die gebruikt wordt voor staten die geen uitgesproken voorkeur voor republikeins of democratisch hebben en daardoor vaak beslissend zijn voor de verkiezingsuitslag. Tijdens het binnendruppelen van de uitslagen waren bijvoorbeeld alle ogen op Pennsylvania, Georgia en North Carolina gericht.
De exitpolls van NBC News tonen toevallig genoeg precies dezelfde marge als die The Washington Post op landelijk niveau noteert: 56 procent van de stemmen is voor Trump en 41 procent voor Harris. Daarmee zou de katholieke stem tijdens deze verkiezingen best wel eens doorslaggevend kunnen zijn geweest: in de tien onderzochte swing states vormen katholieken in totaal een niet onaanzienlijke 22 procent van de kiezers.
Voor Trumps populariteit onder katholieke Amerikanen zijn een aantal verklaringen mogelijk. Het zou kunnen dat katholieken zich simpelweg meer thuis voelen bij zijn ideeën over politieke thema’s, bijvoorbeeld op het gebied van medische ethiek, waar Trump – net als het merendeel van de Amerikaanse katholieken – behoudend tegenover staat.
Maar politiek blijft mensenwerk en daardoor zijn afwegingen op de inhoud lang niet altijd doorslaggevend. Zou Trumps running mate en beoogde vicepresident J.D. Vance de sleutel tot de katholieke stem zijn gebleken? Hij is namelijk uitgesproken katholiek en wordt door een groot deel van de katholieke Amerikanen gewaardeerd.
Dat argument verliest wel kracht in het licht van de verkiezingsuitslagen van 2020. Toen wist de katholieke Joe Biden volgens de exitpoll van The Washington Post tenslotte geen meerderheid onder katholieke stemmers te halen, terwijl hij nota bene presidentskandidaat was en niet ‘slechts’ andermans rechterhand.
Volgens een peiling van onderzoekscentrum Pew lag Trump in september onder katholieken slechts vijf procentpuntjes voor op Harris. De populariteit van Trumps standpunten onder katholieken en het geloof van zijn running mate kunnen niet verklaren waarom Trump in de laatste weken voor de verkiezingen plotseling een opmars maakte onder katholieken, want beide zaken waren daarvoor al lang bekend.
Die eindspurt valt mogelijk te verklaren door een ‘charmeoffensief’ van Trump richting katholiek Amerika. Eind oktober noemde hij zijn tegenstander “vernietigend voor het christendom” en beweerde hij dat katholieken “slechter worden behandeld dan wie dan ook”. Vance beschuldigde Harris tegelijkertijd van “vooringenomenheid tegen katholieken” in de Pittsburgh Post Gazette, een veelgelezen krant in swing state Pennsylvania.
Dit charmeoffensief, geheel à la Trump gebouwd op onderbuikgevoelens en wilde beweringen, zou zomaar eens de doorslag kunnen hebben gegeven.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.