<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Nieuwe kardinalen hebben de geur van de schapen

Marta Petrosillo 4 oktober 2019
image
Archiefbeeld van het consistorie op 28 juni 2018, waarbij paus Franciscus nieuwe kardinalen creëerde. CNS Photo - Paul Haring

Dertien mannen worden zaterdag tot kardinaal gecreëerd. In de keuze voor de nieuwe kardinalen vallen drie dingen op: de keuze voor religieuzen, de band met Afrika en de betrokkenheid met de allerarmsten.

Herders met de geur van de schapen, en dan vooral op het gebied van migratie en interreligieuze dialoog. Dat is samengevat de gemene deler van de dertien mannen die zaterdag tot kardinaal worden gecreëerd bij het zesde consistorie van Franciscus’ pontificaat.

Drie dingen vallen op: de keuze voor religieuzen, de band met Afrika en de betrokkenheid met de allerarmsten.

1. De keuze voor religieuzen

Liefst acht van de dertien nieuwe kardinalen behoren tot een religieuze orde. Het gaat om drie jezuïeten, een comboniaan (de door de Italiaanse missionaris Daniele Comboni gestichte congregatie levert voor het eerst een kardinaal af), een kapucijn, een salesiaan, een witte pater en een van de Arme Dienaren van de Goddelijke Voorzienigheid.

Een complete verrassing was de keuze voor de jezuïet Michael Czerny. Hij is namelijk nog niet eens tot bisschop gewijd. De 73-jarige Canadees, van origine Tsjechisch, is sinds 2016 de ondersecretaris van de afdeling Migranten bij het dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling. De jezuïet is ook benoemd tot secretaris van de komende Amazonesynode.

Czerny stond ook aan het hoofd van het door hemzelf opgerichte Afrikaanse aids- en HIV-netwerk van de jezuïeten (AJAN). In 2009 werd hij door paus Benedictus XVI benoemd tot expert voor de Afrikasynode.

2. Een band met Afrika

Pater Czerny is niet de enige die in Afrika heeft gewerkt. Ook de 67-jarige Spanjaard Angel Ayuso Guixot was er lang werkzaam als professor islamologie, eerst in het Soedanese Khartoem en later in Cairo. Sinds mei is de pater comboniaan voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog.

Ook Matteo Zuppi, de eerste kardinaal afkomstig uit de Gemeenschap van Sant’Egidio, heeft een band met Afrika. Samen met de oprichter van de Sant’Egidio, Andrea Riccardi, was hij betrokken bij de onderhandelingen die in 1992 leidden tot het vredesakkoord dat een einde maakte aan zeventien jaar burgeroorlog in Mozambique.

Een van de nieuwe kardinalen is ook afkomstig uit Afrika. De 59-jarige pater kapucijn Fridolin Ambongo Besungu is sinds afgelopen november de aartsbisschop van Kinshasa in de Democratische Republiek Congo.

“Eén van de nieuwe kardinalen poetst de toiletten in een tehuis voor gehandicapten”

3. Betrokkenheid bij de allerarmsten

Paus Franciscus wil graag dat zijn kardinalen de ‘geur van de schapen’ hebben. Dat geldt zeker voor de 71-jarige Cubaan Juan de la Caridad Garcia Rodriguez. Sinds 2016 is hij de aartsbisschop van San Cristobal de la Habana. Op het eiland staat mgr. Garcia Rodriguez bekend om zijn zorg voor de allerarmsten. Een ochtend per week werkt hij in een tehuis voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking, waar hij volgens de verhalen ook taken op zich neemt als het poetsen van de toiletten.

Dan is er nog de 69-jarige Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo. De aartsbisschop van Jakarta staat bekend om zijn inzet voor migranten en voor de interreligieuze dialoog. Ook de jezuïet Jean-Claude Hollerich (61) zet zich in voor migranten. De aartsbisschop van Luxemburg maakte in mei deel uit van een delegatie die naar het Griekse eiland Lesbos afreisde voor een missie onder de vluchtelingen die zich daar bevinden.

De uit Guatemala afkomstige bisschop Alvaro Ramazzini Imeri maakt zich ook hard voor de rechten van migranten en levert regelmatig harde kritiek op het beleid van president Trump. (Vert. SK)

Dit zijn alle dertien nieuwe kardinalen

 

 • Eugenio Dal Corso. De Italiaan is emeritus-aartsbisschop van Benguela in Angola en woont daar nog altijd.
 • Sigitas Tamkevicius. De jezuïet is de emeritus-aartsbisschop van Kaunas in Litouwen.
 • Michael Louis Fitzgerald. De 82-jarige witte pater was van 2002 tot 2006 voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog.
 • Michael Czerny. De jezuïet is de ondersecretaris van de afdeling Migranten bij het dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.
 • Angel Ayuso Guixot. De Spaanse pater comboniaan is voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog.
 • Matteo Zuppi. De aartsbisschop van Bologna is de eerste kardinaal afkomstig uit de Gemeenschap van Sant’Egidio.
 • Fridolin Ambongo Besungu. De pater kapucijn is de aartsbisschop van Kinshasa in de Democratische Republiek Congo.
 • Juan de la Caridad Garcia Rodriguez. Hij is de aartsbisschop van San Cristobal de la Habana in Cuba.
 • Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo. Hij is de aartsbisschop van Jakarta.
 • Jean-Claude Hollerich. De jezuïet is de aartsbisschop van Luxemburg.
 • Cristobal Lopez Romero. De Spaanse salesiaan is aartsbisschop van het Marokkaanse Rabat.
 • Alvaro Ramazzini Imeri. Hij is de bisschop van Huehuetenango in Guatemala.
 • José Tolentino Mendonca. De Portugese aartsbisschop is archivaris en bibliothecaris van de Vaticaanse bibliotheek.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.