<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Paus: Curie heeft nederigheid en ‘synodale bekering’ nodig

Anton de Wit 23 december 2021
image
Paus Franciscus zegent de leden van de curie tijdens zijn kersttoespraak. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Een dubbele les in nederigheid voor de Romeinse Curie vandaag, in woord en daad: op de dag dat paus Franciscus traditiegetrouw zijn curiekardinalen de oren wast, werd één van hen – kardinaal Turkson – naar huis gestuurd.

De veeg uit de pan die je wist dat zou komen: sinds 2014 is de kersttoespraak van paus Franciscus aan de Romeinse Curie de gelegenheid bij uitstek waarbij hij zijn bestuursapparaat de spiegel voorhoudt. Hij begon met een opsomming van hun ondeugden (2014), gevolgd door een vergelijkbare lijst van deugden (2015).

‘Weg van nederigheid’

Eén van de deugden die hij toen al noemde – nederigheid – stond dit jaar centraal. Liefst 36 keer viel dat woord in zijn speech van 4000 woorden.

“Het mysterie van Kerstmis is het mysterie van God die de wereld binnentreedt langs de weg van nederigheid”, zei Franciscus tijdens zijn live uitgezonden toespraak.

“Onze tijd lijkt nederigheid ofwel vergeten te zijn ofwel gedegradeerd te hebben tot een vorm van moralisme, waardoor het zijn explosieve kracht heeft verloren.”

Klerikalisme

Wederom stelde Franciscus de “perverse verleiding” van klerikalisme aan de kaak, dat geestelijken doet denken dat God slechts tot hen spreekt, “terwijl de anderen slechts moeten luisteren en gehoorzamen.”

“Synodaliteit is een ‘stijl’ waartoe wij bekeerd moeten worden”
- Paus Franciscus tijdens zijn toespraak aan de Curie

“Als we ons ontdoen van onze gewaden, voorrechten, posities en titels, zijn we allemaal melaatsen, die genezen moeten worden. Kerstmis is de levende herinnering aan dit besef en helpt ons om het dieper te begrijpen.”

Synodale weg

Precies dat, zo maakte de paus duidelijk, is het doel van de door hem gelanceerde synodale weg. De curie zelf moet daarin het goede voorbeeld geven, heeft een “synodale bekering” nodig.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De synode is de ervaring dat wij ons allemaal leden voelen van een groter volk, het heilige en gelovige Volk van God, en dus leerlingen die luisteren, en juist door dit luisteren ook Gods wil kunnen verstaan, die zich altijd op onvoorspelbare wijze openbaart.”

“Synodaliteit”, zo ging de paus verder, “is een ‘stijl’ waartoe wij bekeerd moeten worden, vooral wij die hier aanwezig zijn en allen die de universele Kerk dienen door hun werk voor de Romeinse Curie.”

Ontslag Turkson

Op dezelfde dag als deze traditionele toespraak aan de curie, werd bekend dat paus Franciscus het ontslag van één van zijn prominente curiekardinalen, kardinaal Peter Turkson, heeft aanvaard. Turkson stond aan het hoofd van het Dicasterie voor de bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling, waar grote bestuurlijke problemen waren ontstaan.

image
Kardinaal Turkson (links) bood zijn ontslag aan als perfect. Op tijdelijke basis geven nu kardinaal Czerny (midden) en secretaris Alessandra Smerilli (rechts) leiding aan het dicasterie. Foto's: CNS Photo - Paul Haring

Niet alleen Turkson, maar heel de leiding had daarop volgens de Vaticaanse persverklaring ontslag aangeboden, onder wie ook kardinaal Michael Czerny. Deze Canadese jezuïet is nu echter door de paus als interim-prefect aangewezen, per 1 januari en nadrukkelijk voor een beperkte tijd, totdat Franciscus een nieuwe leiding voor dit dicasterie heeft samengesteld.

Voor het hele team van Turkson ongetwijfeld een tweede les in nederigheid op één dag.

(Bronnen: CNA, CNS, Vatican News)

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.