<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Reis naar Irak zou belangrijkste pausbezoek ooit kunnen worden

John L. Allen Jr. - Crux 26 juli 2019
image
Gelovigen bidden in een katholieke Kerk in Basra, Irak. Een bezoek van paus Franciscus aan het land zou een enorme impact hebben op de christelijke minderheid. CNS Photo - Essam Al-Sudani, Reuters

Twee belangrijke katholieke leiders in Irak lijken het pausbezoek aan Irak volgend jaar als een zekerheid te beschouwen. Als het doorgaat, zou het zomaar het belangrijkste pausbezoek ooit kunnen worden.

We hebben het hier echter wel over het Midden-Oosten. St.-Johannes Paulus II wilde Irak graag bezoeken tijdens zijn pelgrimage in het Jubeljaar 2000. Veiligheidsoverwegingen maakten een eind aan zijn hoop. Nu zou een verder oplopend conflict tussen de VS en Iran zo maar hetzelfde effect kunnen hebben op Franciscus’ plannen.

Als hij wel gaat, kan het Franciscus beste kans zijn op het binnenhalen van de titel van ‘belangrijkste pausreis aller tijden’.

Moment van wedergeboorte

Kardinaal Sako, de Chaldeeuws-katholieke patriarch, sprak vorige week in Rome op een conferentie over christenvervolging. Hij zei daar te hopen dat paus Franciscus zijn bezoek aan Irak zal aangrijpen om een verklaring te ondertekenen met de leiders van de shi’itische islam, lijkend op het document dat hij in februari in de Verenigde Arabische Emiraten tekende.

In diezelfde week zei de Chaldeeuwse aartsbisschop Habib Jajou uit het zuiden van Irak tegen AsiaNews dat het pausbezoek aan Irak een moment van “wedergeboorte” kan zijn voor de christelijke gemeenschap.

Hun woorden tonen aan hoe zeer er uitgekeken wordt naar de aanwezigheid van de paus in Irak, en wat hij teweeg zou kunnen brengen.

168 overzeese pausreizen

Sinds St.-Johannes XXIII in 1962 voor het eerst voet buiten Rome zette om per trein naar het Italiaanse Loreto te gaan, hebben de pausen tot nu toe in totaal 168 overzeese reizen gemaakt.

Slechts een aantal pausreizen zijn echter deel gaan uitmaken van het collectieve geheugen. Zoals het eerste bezoek van Johannes Paulus II aan zijn thuisland Polen in 1979. Dat bezoek bracht iets teweeg dat uiteindelijk zou leiden tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

“Slechts een paar pausbezoeken maken deel uit van het collectieve geheugen”

Johannes Paulus II en Benedictus XVI

Dan was er nog het bezoek van Benedictus XVI in 2006 aan Turkije. Dat was een paar maanden na zijn beruchte Regensburgerrede die leidde tot een golf van protest in de hele moslimwereld.

Beeldvormend was het bezoek van Johannes Paulus II aan het Heilig Land in 2000. Het leverde een onuitwisbaar beeld op van de Poolse paus die opgroeide in de schaduw van de Holocaust en nu alleen bij de Klaagmuur stond om er een handgeschreven briefje achter te laten waarop hij zijn excuses aanbood voor eeuwen van christelijk antisemitisme.

Nog geen memorabele bezoeken

Franciscus heeft tot nu toe nog niet van deze memorable bezoeken gebracht. Er was het bezoek aan Mexico in 2016 waar hij bad bij de grens tussen de VS en Mexico. In datzelfde jaar ging hij naar het Griekse eiland Lesbos waarna hij twaalf Syrische vluchtelingen mee terug nam naar Rome.

En dan was er nog zijn korte, maar betekenisvolle bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten in februari van dit jaar om extremisme en spanningen tussen christenen en moslims een halt toe te roepen.

Eerste pausbezoek ooit aan Irak

Een bezoek aan Irak zou echter al die reizen mogelijk kunnen overstijgen, vanwege de beelden die het zou opleveren en de impact die het zou kunnen hebben.

Het zou de eerste keer zijn dat een paus voet aan de grond zet in Irak. In de huidige omstandigheden zou geen enkel bezoek van welke wereldleider ook meer onder een vergrootglas liggen of geanalyseerd worden.

Het zou Franciscus de kans geven om veranderingen in gang te zetten. Hij zou er zijn visie voor verzoening en een ‘cultuur van ontmoeting’ kunnen uitrollen in een van de meeste betwiste gebieden op aarde. Als hij erin slaagt, kan hij in de hele regio gematigden aanzetten tot actie.

“Paus Franciscus zou in Irak veranderingen in gang kunnen zetten”

Impact op de christenen

Buiten de politieke, diplomatieke en strategische betekenis, zou deze pausreis ook een bijna onmetelijke impact hebben op de christelijke minderheid in Irak.

Het christendom wordt daar met uitsterven bedreigd nadat christenen eeuwenlang als tweederangs burgers zijn beschouwd, decennia van economische en politieke onrust en recent de genocide door IS. De komst van de paus zou werkelijk alles betekenen voor deze mensen: de wereld is hen niet vergeten en zal hen niet in de steek laten.

Moment van ommekeer

Als paus Franciscus inderdaad naar Irak gaat en het christendom er op een of andere manier overleeft, kan het zomaar zijn dat de wereld zich over tientallen jaren nog het moment herinnert dat een paus voet zette op Irakees grondgebied. Het zal beschouwd worden als hét moment van ommekeer.

Natuurlijk maken pausen geen reisplannen op basis van de overweging dat ze daarmee aan de top van de lijst met belangrijkste pausbezoeken ooit komen. Maar de rest van ons kan het soms niet helpen als we er op die manier naar kijken, of in dit geval dromen van wat zou kunnen zijn. (Vert. SK)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.