<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Synodes waren altijd dodelijk saai, tot paus Franciscus verscheen

John L. Allen Jr. - Crux 3 oktober 2019
image
Foto: Tsaiga - Unsplash

Als de Amazonesynode zondag begint, heeft Franciscus zich er opnieuw van verzekerd dat de hele wereld oplet.

De synode over de Amazone is de 29e bisschoppenvergadering sinds 1965. Nu zijn synodes bepaald niet spannend. Zelfs wie de Kerk van nabij volgt, heeft moeite om de data en thema’s van meer dan, zeg, vijf ervan op te lepelen. Je moet het paus Franciscus dus nageven: hij heeft een manier gevonden om synodes heel interessant te maken.

Geruststellende woorden op de Braziliaanse televisie

Een diplomaat van het Braziliaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken moest onlangs zelfs met een kardinaal op tv zijn landgenoten geruststellen: de regering van president Bolsonaro wordt niet bedreigd door de naderende synode, net zo min als het verdrag tussen het Vaticaan en Brazilië over de status van de Kerk in het land.

De regering “erkent de historische rol van de Kerk in de vorming van Brazilië, en stelt de actieve en constante keuze van de Kerk voor de armen zeer op prijs”, zei Kenneth da Nóbrega. Desondanks moest hij toegeven dat de regering zich zorgen maakt over de inhoud van het werkdocument van de synode. Sommigen vrezen dat de Braziliaanse soevereiniteit over het Amazonegebied binnen haar grenzen, wordt bedreigd.

Het laat zien dat het er  voor Braziliaanse diplomaten echt toe doet wat de paus en een stel bisschoppen gaan zeggen over de Amazone en de internationale status ervan.

“In het tijdperk vóór Franciscus zou het idee dat een regering bisschoppen bespioneert, bizar zijn”
- John Allen Jr.

Spionage van bisschoppen

Naast Nóbrega zat kardinaal Hummes, een bondgenoot van Franciscus en voorzitter van de synode. Hummes sprak zijn “grote verbazing” uit over berichten dat het Braziliaanse leger en de veiligheidsdiensten de bisschoppen, en dan vooral die in de Amazone, “bespioneren” in aanloop naar de synode.

Zowel leger als veiligheidsdiensten hebben dat overigens herhaaldelijk ontkend, al geven ze wel toe dat ze de ontwikkelingen rond de synode volgen, omdat die volgens hen problemen oplevert voor de nationale veiligheid.

In het tijdperk vóór Franciscus zou het idee dat een regering bisschoppen bespioneert, bizar zijn. Wel heeft Brazilië een geschiedenis met regeringen die zwaar leunen op het leger wanneer ze uitgedaagd worden door bisschoppen die opkomen voor democratie en mensenrechten. Bolsonaro’s zorgen zijn dus in zekere zin logisch.

Binnenkerkelijke kritiek

Wat er bij de synode ook gezegd gaat worden over politiek en ecologie, het zal gezien de recente ruzies over de Amazone genoeg zijn om wereldwijd de aandacht te trekken. Ook binnenkerkelijk is er echter genoeg te doen over deze synode, aangezien er waarschijnlijk gesproken gaat worden over de viri probati, het tot priester wijden van rijpe gehuwde mannen. Als er steun is voor een experiment daarmee, hoe (geografisch) beperkt ook, zullen critici zeggen dat dit een hellend vlak is richting afschaffing van het celibaat.

Met andere woorden: als de synode op 6 oktober begint, heeft Franciscus zich er opnieuw van verzekerd dat de hele wereld oplet. Ongeacht wat er daarna gebeurt, is het feit dat hij zo veel interesse weet te wekken voor een voorheen dodelijk saai gebeuren, een klein wonder op zich. (Vert. SK)

John Allen Jr. is Vaticaankenner en hoofdredacteur van de katholieke nieuwssite Crux.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.