<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Verrassingsbezoek van Bätzing aan de paus: wat is er besproken?

Ludwig Ring-Eifel - KNA 24 juni 2021
image
De Duitse bisschop Georg Bätzing (rechts) had vandaag een persoonlijk onderhoud met paus Franciscus. Foto: CNS photo - Vatican Media

De uitnodiging om bij de paus op bezoek te komen, ontving bisschop Georg Bätzing zeer kort van tevoren. Waarover hebben de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie en paus Franciscus het vandaag gehad in Rome?

Donderdagochtend moeten enkele katholieke bisschoppen in Duitsland even hun adem hebben ingehouden bij de verrassende aankondiging uit Rome dat de voorzitter van de bisschoppenconferentie Georg Bätzing de paus zou ontmoeten.

Kerkelijk falen bij misbruik

Zou er vooruitgang worden geboekt in de maandenlange impasse in het aartsbisdom Keulen, waar kardinaal Rainer Maria Woelki het vertrouwen heeft verloren vanwege zijn afhandeling van misbruikzaken? Of ging het ook om het aartsbisdom Hamburg, dat in feite al maanden zonder bisschop zit sinds aartsbisschop Stefan Heße zijn ontslag indiende vanwege bewezen fouten in de behandeling van misbruikdossier?

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Of ging het misschien helemaal niet om deze delicate personele zaken, maar om het hervormingsproject van de Synodale Weg in Duitsland? Door velen in het Vaticaan wordt dat kritisch bekeken, en volgens sommige waarnemers is het niet gemakkelijk in overeenstemming te brengen met de wereldwijde synode over synodaliteit die Franciscus  een maand geleden aankondigde.

Korte verklaring

Het Vaticaan zelf maakte alleen bekend dat Bätzing bij de paus was. Er werd met geen woord gerept over het onderwerp van de ontmoeting. Het persbericht van de Duitse bisschoppenconferentie na de bijeenkomst was ook relatief kort en algemeen. En toch laat het de conclusie toe dat al deze vragen in ieder geval aan de orde zijn geweest – weliswaar zonder dat er concrete strategieën of stappen werden afgesproken.

“In tegenstelling tot zijn voorganger Marx heeft Bätzing tot dusver geen bevoorrechte toegang tot de paus gehad”

De persverklaring verwees naar de “situatie van de Kerk in Duitsland” met het oog op het onderzoek naar afhandeling van misbruikzaken en naar de “moeilijke situatie in verschillende bisdommen”. De verklaring meldde ook dat de paus de Duitse katholieken had aangemoedigd om hun hervormingsdialoog voort te zetten. Tegelijkertijd had hij een beroep gedaan op de Kerk in Duitsland om het wereldwijde synodale proces dat hij had afgekondigd te helpen vormgeven.

Visitatie

Het resultaat zal waarschijnlijk pas over een paar weken of maanden duidelijk worden. Bronnen in het Vaticaan zeiden dat in de “zaak van Keulen” eerst het rapport van de pauselijke onderzoekers na hun bezoek aan Keulen moet worden ingediend en grondig moet worden geëvalueerd. De molens van de Romeinse Curie malen in een ander tempo dan die van de media of de kerkelijke instellingen in Duitsland.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Over het andere belangrijke onderwerp, de mogelijke frictie tussen het Duitse en het wereldwijde synodale proces, zeiden de bronnen dat de bal nu bij de Duitsers ligt. Zij moeten ideeën ontwikkelen die duidelijk maken dat ze geen eigen route willen lopen, maar betrokken willen zijn bij het wereldwijde vernieuwingsproces.

Opsteker

Voor bisschop Bätzing is de uitnodiging om met de paus te praten in ieder geval een opsteker. In tegenstelling tot zijn voorganger Reinhard Marx heeft hij tot dusver geen bevoorrechte toegang tot het hoofd van de Kerk en de Curie gehad. Hij heeft noch de titel van kardinaal, noch is hij lid van een besluitvormend orgaan van het Vaticaan.

Marx zit nog steeds in een andere klasse en heeft dit onlangs op indrukwekkende wijze aangetoond in zijn openbare correspondentie met Franciscus. Dat Bätzing nu de kans heeft gekregen om de bedoelingen van het Duitse Synodale Pad aan de paus persoonlijk uit te leggen en te verdedigen tegen een breed koor van sceptische stemmen vanuit de wereldkerk, is op zichzelf al opmerkelijk.

Oplossing

En in de Keulse kerkcrisis kan het zeker geen kwaad als de paus naast het rapport van de visitatoren ook uit de mond van de voorzitter van de bisschoppenconferentie verneemt hoe moeilijk de situatie is en hoe dringend een oplossing nodig is om de rust te laten wederkeren in Keulen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.