<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Vertrek Vaticaanse politiechef roept veel vragen op

Marta Petrosillo 22 oktober 2019
image
Domenico Giani spreekt met paus Franciscus na de heiligverklaringen op 13 oktober. CNS Photo - Paul Haring

Het ontslag van politiechef Domenico Giani blijft maar vragen oproepen. Hoe is het mogelijk dat iemand na 25 jaar moet vertrekken vanwege een opdracht die journalisten ter ore kwam? Waarom zit het hoofd van de Zwitserse Garde nog steeds op zijn post, hoewel hij net zo verantwoordelijk is voor het uitlekken van het document? En waarom werd er al maandenlang gesproken over een mogelijk vertrek van Giani?

Vatileaks 3?

De zaak blijft de gemoederen bezig houden. Steeds meer mensen spreken inmiddels al over een mogelijk Vatileaks 3. Het is haast geen toeval dat twee van de hoofdpersonen in Vatileaks 2 hier ook een rol spelen.

Emiliano Fittipaldi schreef het artikel waarin de gelekte nota van de Vaticaanse gendarmerie werd gepubliceerd. En Gianluigi Nuzzi schrijft ook over Giani in zijn nieuwe boek Giudizio Universale (‘Het laatste oordeel’), dat maandag in Italië verscheen.

Doodzonde

Vorige week dinsdagavond ging paus Franciscus onverwacht op bezoek bij de familie Giani om zijn waardering voor de politiechef uit te spreken. De dag ervoor had Giani zijn ontslag aangeboden, nadat de foto’s werden verspreid van vijf Vaticaanse medewerkers die op non-actief waren gezet nadat de Vaticaanse politie op 1 oktober een inval deed bij het staatssecretariaat.

Het uitlekken van de foto’s bracht hun reputatie ernstige schade toe en de paus noemde het een “doodzonde”. Giani was van mening dat hij als politiechef de “objectieve verantwoordelijk” voor het lek droeg en bood zijn ontslag aan.

Veel invloed

Het viel velen op dat Franciscus het ontslag van Giani direct aanvaardde. Al een hele tijd deden er geruchten de ronde dat de inmiddels oud-politiechef op het punt stond te vertrekken.

Binnen het Vaticaan zijn er mensen die beweren dat paus Franciscus na zijn aantreden niet al te veel op had met Giani, hoewel hij een onberispelijke staat van dienst had. Wat zeker niet zal hebben geholpen is dat Giani binnen het Vaticaan veel invloed heeft. Hij werd wel werd omschreven als “degene die alles van iedereen weet”.

“Domenico Giani werd wel omschreven als 'degene die alles van iedereen weet'”

Militarisering van de gendarmerie

Er doen veel theorieën de ronde over de ware reden van zijn vertrek, dat volgens sommigen zelfs op verzoek van paus Franciscus zelf was. Er zijn er die zeggen dat de paus niet blij was met de steeds sterkere militarisering van de gendarmerie onder leiding van Giani. Voor een paus die strijdt tegen wapengebruik, zal het bepaald niet fijn zijn om met machinegeweren bewapende agenten bij de toegang tot het Vaticaan te zien staan.

Maar de politiechef heeft er altijd op gehamerd dat zijn mannen moet kunnen beschikken over de nieuwste wapens, waaronder de veelbesproken stroomstootwapens waarmee een selecte groep agenten in juni 2018 werd uitgerust.

Al krijg je bij het zien van de video die werd gemaakt van de man die op 18 oktober in de Sint-Pieter een woedeaanval kreeg, niet het idee dat de toegesnelde agenten ware Rambo’s zijn. Ze kwamen eerder klunzig over.

Kop moest rollen

Wat plausibeler lijkt is de theorie dat Giani is vertrokken als gevolg van de zaak die heeft geleid tot de recente inval bij het Vaticaans staatssecretariaat. Velen denken dat Giani’s kop moest rollen om andere betrokkenen bij de zaak rond de verdachte financiële transacties te beschermen.

Giani wordt niet verdacht van directe betrokkenheid bij de zaak, maar zou gedwongen zijn te vertrekken omdat hij te hechte banden heeft met kardinaal Becciu, die waarschijnlijk binnenkort gehoord zal worden.

Ernstig bewijs

Ondertussen komen er omtrent de zaak rond de verdachte transacties nieuwe feiten naar buiten. Afgelopen zondag publiceerde Fittipaldi het zestien pagina’s tellende document van de openbaar aanklager met gegevens over de ondervraging van medewerkers van het staatssecretariaat. Er wordt in het document gesproken over “ernstig bewijs van verduistering, machtsmisbruik en witwassen”.

In het artikel van Fittipaldi wordt ook beweerd dat het staatssecretariaat fondsen beheert die niet in de boeken staan. Het zou gaan om ongeveer 650 miljoen euro, “grotendeels afkomstig” van de Sint-Pieterspenning, het kantoor dat donaties aanneemt voor de goede doelen van de paus.

Integriteit van de Kerk

In het nieuwe boek van Nuzzi staat dan weer dat Giani, op verzoek van Becciu, er in 2017 bij algemeen auditor Libero Milone op zou hebben aangedrongen om ontslag te nemen. Volgens Nuzzi zouden Milone en kardinaal Pell bewust op afstand zijn gehouden om ervoor te zorgen dat informatie over bovenstaande fondsen niet naar buiten zou komen.

Er wordt nu meer dan ooit gevreesd voor een nieuw Vatileaks-schandaal. De droom van transparante Vaticaanse financiën lijkt helaas ook verder weg dan ooit. Zoals altijd is het de integriteit van de Kerk in de ogen van haar gelovigen die daar onder lijdt. (Vert. SK)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.