<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Waalse kloosters wachten op vaccinatie

Benoit Lannoo 4 maart 2021
image
De 101-jarige zuster Lucie Danjou kreeg eind december als eerste in Brussel het coronavaccin, maar dat is omdat zij toevallig de oudste bewoonster was van het woonzorgcentrum waar de vaccinatiecampagne begon. Still: VRT-NWS

In het Waals parlement zijn vragen gerezen bij de vaccinatie van kloosters met oudere religieuzen: waarom krijgen die hun coronaprik niet samen met de woonzorgcentra?

De Waalse gezondheidsminister Christie Morreale (Parti Socialiste) gaf dinsdag in het Waalse parlement niet toe.

Het probleem is niet zozeer dat de gemeenschappen waar vooral oudere religieuzen wonen en verzorgd worden, niet door de betrokken Waalse administratie als woonzorgcentra zijn erkend; sommige instellingen voor gehandicapten zijn dat ook niet.

Maar “om niemand te kwetsen noch te bevoordelen, uit zorg voor evenwicht en non-discriminatie” wil de minister de huizen van congregaties toch niet insluiten bij de allereerste vaccinatiegolf in Wallonië, waarbij coronaspuiten worden gezet bij mensen met bijzondere risico’s in instellingen.

‘Natuurlijk onzin’

Minister Morreale doet alsof er ook pakweg “collectiviteiten” – parlementair jargon voor religieuze gemeenschappen of kloosters – zijn van oudere imams, rabbijnen, dominees of niet-confessionele consulenten en ze daarom niet kan ingaan op de vraag van de Franstalige koepel van katholieke religieuzen.

“Dat is natuurlijk onzin”, zegt Waals parlementslid Mathilde Vandorpe (centre démocrate Humaniste) die de minister hierover in het parlement aan de tand voelde. “Want de andere erkende erediensten in België hebben geen huizen waar vooral bejaarde religieuzen verblijven.”

Volgende vaccinatiegolf

De Waalse gezondheidsminister verwijst de kloosters naar een volgende vaccinatiegolf vanaf 15 maart, die op alle 65-plussers is gericht. De vaccins worden dan echter niet meer aan huis gezet, maar mensen worden opgeroepen naar een vaccinatiecentrum te gaan. De minister benadrukt wel dat wie daarvoor niet mobiel genoeg meer is, alsnog via mobiele vaccinatieteams aan huis kan worden geprikt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Parlementslid Vandorpe is er echter niet gerust op: “Het gaat om kwetsbare mensen en wie in gemeenschap leeft, loopt sowieso meer risico op besmetting.”

Brussel

De vaccinatiestrategie is een regionale bevoegdheid, wat betekent dat de Brusselse, Vlaamse en Waalse gezondheidsdiensten het verschillend aanpakken.

De woordvoerder van het betrokken Brusselse agentschap, Sven Heyndrickx van Iriscare, bevestigt dat het Brusselse gewest op dezelfde lijn zit als Wallonië: “Als het klooster niet erkend is als woonzorgcentrum, worden de bewoners individueel voor de coronaprik opgeroepen.”

De eerste Brusselse prik werd eind december wel gezet bij een 101-jarige gasthuiszuster van het Heilig Hart, Lucie Danjou. Dat was echter omdat zij toevallig de oudste bewoonster was van het woonzorgcentrum waar de Brusselse vaccinatiecampagne van start ging.

Vlaanderen

Het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid heeft echter aan alle Vlaamse bisdommen een inventaris gevraagd van de kloosters of huizen waar verschillende religieuzen samenwonen.

“Als het om twee of drie personen gaat, kunnen die wellicht zelf naar het vaccinatiecentrum trekken”, legt woordvoerder Joris Moonens uit, “maar grotere gemeenschappen wensen wij inderdaad ter plekke te gaan inenten, zoals we dat ook in de woonzorgcentra doen of in instellingen waar gehandicapten samenwonen.”

Zo heeft het missiehuis van de Witte paters in Antwerpen bijvoorbeeld al bericht gekregen dat het als “collectiviteit” erkend is en dat er dus een vaccinatieploeg langskomt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.