<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Wie leest wie de les? Duits gedram op de drempel van de paus

Anton de Wit 15 november 2022
image
De Duitse bisschoppen vieren de eucharistie bij het graf van de apostel Petrus op 14 november. Foto: CNA - Matthias Kopp, Duitse bisschoppenconferentie

Terwijl de Nederlandse bisschoppen op het vliegtuig terug uit Rome zaten, landden daar de Duitse bisschoppen voor hun ad limina-bezoek. De grote vraag is: hoe gaat de paus reageren op het progressieve ‘verlanglijstje’ dat zij meenemen?

In zijn preek bij de graven van de apostelen – waar precies een week eerder ook de Nederlandse bisschoppen samenkwamen voor een Eucharistieviering – schuwde de Duitse bisschop Georg Bätzing maandag de grootse historische perspectieven niet.

‘Inculturatie’

Via de vroege Kerk die zich in het vijandige Klein-Azië staande hield, via de ‘Constantijnse wende’ (naar de vierde-eeuwse Romeinse keizer die het christendom tot staatsgodsdienst uitriep), tot en met de Duitse/West-Europese Kerk anno nu: er was de voorzitter van Duitse bisschoppenconferentie duidelijk wat aan gelegen om te laten zien dat de spanning tussen het katholieke geloof en de bredere cultuur bepaald niet nieuw is.

“Alle controversiële punten zullen aan de orde komen tijdens het ad limina-bezoek”
- Bisschop Franz-Josef Bode, vicevoorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie

Enige aanpassing aan de lokale omstandigheden, of katholieker gezegd ‘inculturatie’, kent daarbij een lange traditie en is heus geen nieuwlichterij, leek Bätzing vooral te willen zeggen.

Groeiend ongenoegen

Dat is natuurlijk zo, maar het is de vraag of het de critici overtuigt. In de bredere wereldkerk, en zeker ook in Rome, leeft een groeiend ongenoegen over hoe Duitsland zichzelf opwerpt als koploper van de liberalisering van de Kerk, en als lichtend voorbeeld voor de rest van de wereld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Uit het Duitse vernieuwingsproces van de Synodale Weg kwam een ‘verlanglijstje’ voort vol progressieve stokpaardjes – diaconaat voor vrouwen, zegening van homorelaties enzovoort. Dat wordt nu tijdens het Duitse ad limina-bezoek op vrij dwingende toon aan de paus en zijn medewerkers voorgelegd. “Alle controversiële punten zullen aan de orde komen”, beklemtoonde bisschop Franz-Josef Bode, vicevoorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, nog maar eens bij de start van het bezoek.

Dubbele signalen

De Duitse bisschoppen ontpoppen zich daarbij als meesters van de dubbele signalen. Enerzijds benadrukken zij voortdurend dat Duitse Kerk zich heus niet loszingt van de katholieke wereldkerk, anderzijds klinken er dreigende frasen als: “Absolute uniformiteit is niet langer haalbaar in de Kerk” (Bode).

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Enerzijds wordt in alle toonaarden de innige verbondenheid met de paus en Rome onderstreept, anderzijds heet het dat Rome slechts “een referentiepunt” is en “niet de oorsprong en het doel van de weg die wij in het geloof gaan” (Bätzing).

Openlijk gedrein en gedram

En hoewel de bisschoppen gretig paus Franciscus citeren waar het in hun straatje past, slaan ze expliciete kritiek van de paus op hun Synodale Weg hooghartig in de wind. Ze worden ook steeds openlijker in hun gedrein en gedram in Franciscus’ richting omdat hij nog altijd geen besluit heeft genomen over het ontslag van de in ongenade gevallen kardinaal Woelki van Keulen.

De Duitse Kerk is in alle opzichten ongeduldig en snapt steeds minder van het trage Romeinse tempo. Dit Duitse gedram wordt deze week ongetwijfeld met de nodige misbaar over de ‘drempel van de apostelen’ gedragen.

Extra onderdeel

De vraag is in hoeverre Rome daarvan gediend gaat zijn. Opvallend is dat het Vaticaan een extra onderdeel aan het Duitse ad limina-programma toevoegde, dat de Nederlanders vorige week niet hadden: namelijk een extra ontmoeting met de paus plus alle prefecten van alle Vaticaanse dicasteries om te praten over het onderwerp ‘synodaliteit’.

De Duitsers gaan er vast zelfverzekerd heen, maar toch blijft het spannend: wie gaat precies wie de les lezen?

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.