Telefoontjes, ontmoetingen, benoemingen, decreten: het gaat allemaal gewoon door in het Gemelli-ziekenhuis, al verkeert paus Franciscus daar nog altijd in kritieke toestand. Wat zegt dat?
De artsen van de paus zijn om meerdere redenen niet te benijden. Allereerst natuurlijk vanwege de grote verantwoordelijkheid die op hun schouders rust, maar vooral ook omdat Franciscus bepaald geen gemakkelijke patiënt zal zijn.
Sinds het afgelopen weekend, toen hij een stevige astma-aanval kreeg, heet zijn situatie consequent “kritiek maar stabiel”. Maar in de korte update die het Vaticaans tweemaal daags uit doet gaan, valt nog een vaste waarde op: “de paus heeft gewerkt in de middag”, of woorden van gelijke strekking.
Zijn artsen zullen het met lede ogen aanzien, maar voor een paus waarvan druk gefluisterd wordt dat hij stervende is, is hij nog verrassend productief. Vorige week ontving hij de Italiaanse premier Giorgia Meloni nog, maar ook minder in het oog springende werkbezoekjes van naaste curiemedewerkers lijken gewoon door te gaan. Ook blijft de paus zo vaak hij kan de telefoon pakken om naar de parochie in Gaza te bellen waarmee hij sinds het uitbreken van de oorlog daar intensief contact onderhoudt.
Via de mededelingenkanalen van het Vaticaan blijven berichten komen over door de paus goedgekeurde bisschopsbenoemingen, en gisteren kwam zelfs het nieuws naar buiten dat Franciscus een reeks heilig- en zaligverklaringsprocessen heeft bevorderd.
“Zolang deze paus een pen kan optillen, blijft hij besluiten ondertekenen”
Nu zijn dat op zich formaliteiten – dingen die door de Romeinse Curie geheel voorgekookt worden zodat de paus er alleen nog maar zijn handtekening onder hoeft te zetten – maar toch. Bij dat bericht over de heiligverklaringen wordt in een voetnoot nog doodleuk vermeld dat de paus ook besloten heeft een consistorie bijeen te roepen, een kardinalenvergadering, om die heiligverklaringen te bekrachtigen. De datum is nog “nader te bepalen”, maar als het aan Franciscus ligt ziet hij de kardinalen dus gewoon nog een keertje voor ze naar Rome komen om in een conclaaf zijn opvolger te kiezen…
Deze werklust op zijn ziekbed toont het karakter van deze paus. En plaatst al het drukke gespeculeer over een mogelijk aftreden vanwege ziekte in een heel ander daglicht.
Natuurlijk is dat nooit uit te sluiten, maar erg waarschijnlijk lijkt het toch niet. Zolang deze paus een pen kan optillen, blijft hij besluiten ondertekenen. En zolang hij een stem heeft blijft hij de gelovigen van Gaza bellen om hen een hart onder de riem te steken.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.