<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

‘Zonder zorgen’ brengen de Belgische bisschoppen hun homopastoraat ter sprake in Rome

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 november 2022
image
Foto: sanjaytirkey - Cathopic

De Belgische bisschoppen zijn deze week in Rome om te praten over de stand van de katholieke Kerk in hun land. Ze verwachten er ook te spreken over hun initiatief van een zegenwens voor homoparen – een gesprek dat ze zeggen vol vertrouwen tegemoet te treden. Hoe terecht dat is, moet blijken; een week eerder kregen de Duitse collega’s de wind van voren.

Na de Nederlandse en de Duitse bisschoppen mogen dit keer de Belgische bisschoppen met de paus en ruim twintig dicasteries van gedachten wisselen over de ontwikkeling van de katholieke Kerk in hun land. Zondag kwamen de bisschoppen in Rome aan, om zaterdag 26 november weer naar België terug te keren.

Diverse onderwerpen

Daar waar de Nederlandse bisschoppen hun ad limina-rapport openlijk publiceerden en bij het Vaticaan indienden, is het Belgische rapport “vertrouwelijk”, zo deelt Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie, desgevraagd mee.

“Ons document over homopastoraat is evenwichtig en aanvaardbaar voor de Kerk”
- Herman Cosijns, secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie

De onderwerpen die in Rome besproken worden zijn divers, zo zei Herman Cosijns, secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie in een interview met Kerk & Leven. “Voor welke pastorale uitdagingen staan we? Welke ontwikkelingen bemoedigen ons? In welke culturele context bevinden we ons? Hoe is het gesteld met het religieuze leven, onderwijs, de liturgie? Kortom, alle aspecten van het Kerk-zijn komen aan bod.”

Geen zorgen

De spraakmakende zegening van homostellen zal “allicht ook aan bod komen”, verwacht Cosijns. “Ons document daarover is echter evenwichtig en aanvaardbaar voor de Kerk. Ik maak me dus geen zorgen daarover.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Mogelijk zal het onderwerp aan de orde komen bij de extra bijeenkomst die gepland staat met de paus en de hoofden van de Vaticaanse dicasteries. De Duitsers hadden – anders dan de Nederlanders een week eerder – ook zo’n ontmoeting, waarbij de paus overigens op het laatste moment verstek liet gaan.

Moratorium

Maar de aanwezige curiekardinalen, voorgezeten door Pietro Parolin, de ‘tweede man’ van het Vaticaan, leverden felle kritiek op de “methode en inhoud” van het Duitse synodale proces. Het Vaticaan vroeg zelfs om een moratorium, een uitstel totdat de Duitsers zich wat beter op het thema van synodaliteit bezonnen hadden. Het voorstel werd door de Duitse bisschoppen resoluut van tafel geveegd.

image
De ‘broederlijke bijeenkomst’ tussen Romeinse prefecten en Duitse bisschoppen vorige week. Op het podium v.l.n.r. de curiekardinalen Luis Ladaria, Pietro Parolin en Marc Ouellet. De Belgische bisschoppen hebben deze week een vergelijkbare bijeenkomt. Foto: CNS - Vatican Media

In de gezamenlijke verklaring achteraf werd gesproken van een “broederlijke uitwisseling van gedachten”, maar de foto’s van de bijeenkomst tonen eerder een nablijfklas: met streng kijkende docenten op een verhoging (de curiekardinalen), en de dwarse leerlingen (de Duitse bisschoppen) onderuitgezakt in hun bankjes, zichtbaar geërgerd omdat het schoolhoofd (de paus) niet eens de moeite nam om persoonlijk te komen.

Diplomatiek voorwerk

Of de Belgische bisschoppen op eenzelfde wijze de wind van voren krijgen is de vraag. Eerder bleek dat de Belgen hun ‘homozegen’ tot op het hoogste niveau in het Vaticaan – lees: Parolin en de paus zelf – hebben voorgekookt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar zoals Katholiek Nieuwsblad eerder al schreef: met medeweten van de paus betekent niet per se met instemming van de paus, en het kan goed zijn dat de wijze waarop alles in de openbaarheid is gekomen tot Romeinse ergernis heeft geleid. Daarbij blijft de recente afwijzing door het Dicasterie voor de Geloofsleer van homozegeningen op tafel. De auteur van die uitspraak, kardinaal Luis Ladaria, zal vermoedelijk ook bij de ontmoeting aanwezig zijn.

Bijval

Toch klonk er vorige week ook bijval voor de Belgen van niet de minste geestelijke in Rome. “Niemand kan een zegen worden ontzegd”, zei mgr. Philippe Bordeyne (62), voorzitter van het Pauselijk Johannes Paulus II Instituut voor Huwelijks- en Gezinswetenschappen. In een interview met de Franse krant La Croix stelde deze door de paus zelf aangestelde theoloog dat een zegen “niet gericht is op het valideren van een bepaalde manier van leven. Het is eerder een manier om het goede te manifesteren dat God voor de mensheid wil.”

image
Philippe Bordeyne Foto: CNS - Johannes Paulus II Instituut

Een zegening, zo verduidelijkt de Franse theoloog, tot vorig jaar rector van het prestigieuze Institut Catholique in Parijs, “is een gebed gericht aan God, om God te loven, om God om hulp en bescherming te vragen.”

Pastoraal creatief

Bordeyne: “Het feit dat homoseksuelen de Kerk om zegen vragen, nodigt ons uit om naar hen te luisteren, om in te gaan op de complexiteit van hun verhaal en hun situatie. Laten we realistisch zijn: niet alle mensen die niet kunnen trouwen, kunnen alleen leven. Hebben zij geen recht op de steun van de Kerk op hun weg van geloof en bekering? We moeten pastoraal creatief durven zijn.”

Dat Rome het plan van de Vlaamse bisschoppen onverkort en ondubbelzinnig zal ondersteunen blijft onwaarschijnlijk. Maar als de uitlatingen van Bordeyne een barometer zijn voor het huidige Vaticaanse klimaat, kan het gesprek tussen de Belgische bisschoppen en hun Romeinse collega’s inderdaad een wat warmere ‘broederlijke uitwisseling’ worden, in plaats van een kil strafklasje met moratoria en hakken in het zand.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.