<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Curiekardinaal verschijnt persoonlijk voor rechter na beschuldigingen van misbruik

KN Redactie 30 juni 2017
image
Kardinaal Pell tijdens de persconferentie donderdag in het Vaticaan. (Foto: AP)

De Australische curiekardinaal George Pell heeft van de paus tijdelijk verlof gekregen om zich in zijn vaderland te kunnen verdedigen tegen beschuldigingen van seksueel misbruik.

Pell moet op 26 juli in Melbourne voor de rechter verschijnen. Volgens een adjunct-commissaris van politie hebben “verschillende klagers” de kardinaal van misbruik beschuldigd. Wat de beschuldigingen precies inhouden, is niet bekend. Een rechter zal op 6 juli na een hoorzitting besluiten of er nadere details zullen worden vrijgegeven.

Pell: beschuldigingen ‘zijn vals’

Kardinaal Pell liet tijdens een persconferentie blijken met vertrouwen uit te zien naar het moment waarop hij zich kan verdedigen. Hij ontkende de beschuldigingen opnieuw. “Ze zijn vals.”

De kardinaal zei blij te zijn dat het proces hem in staat zal stellen zijn naam te zuiveren na een twee jaar durend onderzoek dat volgens hem is gekarakteriseerd door gelekte informatie en “ongenadige karaktermoord”.

Pell, prefect van het Secretariaat voor de Economie, is de hoogst geplaatste Vaticaanse medewerker die ooit van seksueel misbruik is beschuldigd. Paus Franciscus heeft gezegd geen commentaar op de beschuldigingen te zullen geven “totdat het rechtssysteem een oordeel heeft geveld”.

‘Met spijt’

De Heilige Stoel schreef in een verklaring “met spijt” kennis te hebben genomen van de aanklacht tegen Pell “wegens decennia oude daden die aan hem worden toegeschreven”.

De kardinaal, “handelend in volledig respect voor de burgerlijke wetten, heeft besloten om terug te keren naar zijn land” en “erkent het belang van zijn deelname” aan de rechtszaak “om te verzekeren dat het proces eerlijk wordt uitgevoerd en de zoektocht naar de waarheid te bevorderen”.

‘Dankbaar’

Volgens de verklaring is paus Franciscus, die Pell naar Rome haalde, de Australiër “dankbaar voor zijn medewerking, en in het bijzonder voor zijn energieke toewijding aan de hervormingen in de economische en administratieve sector” en zijn “actieve deelname aan de Raad van Kardinalen (K9)”.

De Heilige Stoel schrijft het Australisch rechtssysteem te respecteren, maar het tegelijk belangrijk te vinden “eraan te herinneren dat kardinaal Pell daden van misbruik tegen minderjarigen openlijk en herhaaldelijk heeft veroordeeld als immoreel en onacceptabel”.

‘Onmogelijk’

Onlangs nam een priester het voor Pell op. In een boek van een journaliste werd deze ervan beschuldigd als aartsbisschop van Melbourne twee koorzangertjes te hebben misbruikt. Volgens de priester, die vijf jaar lang met Pell in de kathedraal van Melbourne concelebreerde, is dat “fysiek onmogelijk”. (CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.