<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

1,2 miljard pausen in de Kerk

Anton de Wit 9 mei 2019
image

Bij een belangrijke voetbalwedstrijd, zo weten we allemaal, moet ons nationale elftal het doen met 17 miljoen bondscoaches. We weten plots allemaal beter welke speler waar moet staan op het veld, en welke aanvalsstrategie het beste werkt bij de tegenstander in kwestie.

Wij weten het beter

Langs dezelfde lijnen lijkt het soms alsof onze Kerk 1,2 miljard pausen telt. We lijken soms allemaal beter te weten hoe dat moet, Petrus opvolgen, plaatsbekleder zijn van Christus op aarde, een wereldkerk runnen, gezicht zijn van de grootste godsdienst ter wereld…

Wat de Heilige Vader had moeten zeggen, schrijven, doen, laten: laat dat maar aan ons over, wij weten het beter dan paus Franciscus zelf, dank u wel.

Misschien kan hij ons in het vervolg beter eerst even bellen voor hij weer een apostolische exhortatie schrijft, handjes schudt met een grootimam of patriarch, een interview geeft, of een geschenk aanneemt tijdens een buitenlandreis. Wij, zijn 1,2 miljard spindoctors en theologisch adviseurs, zijn hem graag van dienst.

Beschuldiging van ketterij

“Als ik paus was…” Zo begon een recente tweet van een Nederlandse priester – ik noem geen namen, het gaat me er niet om hem of de verdere strekking van zijn tweet te bekritiseren. Maar die paar woorden vatten het bovengenoemde probleem goed samen.

De tweet in kwestie ging over de pas verschenen open brief aan alle bisschoppen van negentien katholieke geestelijken en academici, vooral uit de Engelstalige wereld maar ook een enkeling uit onze regionen, die de paus van ketterij beschuldigen.

“Wij, zijn 1,2 miljard spindoctors en theologisch adviseurs, zijn paus Franciscus graag van dienst”

Kritiek op de paus

De kritiek op paus Franciscus neemt daarin potsierlijke vormen aan. Van de vorm van een (geschonken) bisschopsstaf die hij droeg tijdens de Mis voor de jongerensynode tot en met lagere benoemingen die de paus pro forma ondertekend heeft: alles wordt aangegrepen om die zogenaamde ‘ketterij’ (toch een ernstige beschuldiging!) aan te tonen.

Serieuze theologen en kerkjuristen, onder wie ook mensen die eerder heus kritisch waren op de paus, maakten de brief dan ook terecht met de grond gelijk. Maar toch; het blijft weer rondzingen op internet, op sociale media, het is weer munitie voor alle zelfverklaarde bondscoaches van de Kerk.

Verwarring en onduidelijkheid

Juist zij zaaien daarmee verwarring, onduidelijkheid en onenigheid onder gelovigen, juist zij brengen de eenheid van de Kerk en de zielen van de gelovigen in gevaar – precies wat ze paus Franciscus zo gretig verwijten. En nee, de paus is niet boven alle kritiek verheven, en ja, soms mag of moet je daar iets van zeggen.

De critici halen daarbij graag de heilige Catharina van Siena aan, die in de veertiende eeuw paus Gregorius XI streng vermaande Avignon te verlaten. Maar dat was omdat zij vond dat de paus in Rome thuishoort; de huidige pauscritici vinden juist dat hij daar niks te zoeken heeft. Daarbij: Catharina bediende zich van persoonlijke smeekbedes, niet van venijnige blogs en tweets.

Paus Franciscus reageert op de enige verstandige manier op al die meningen en betweterige adviezen: niet. Ook dat wordt hem kwalijk genomen, maar het is wat iedere goede bondscoach zou doen.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.