fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

De paus redt Maria’s boodschap uit verkeerde handen

Anton de Wit 25 maart 2022

Vandaag vieren we Maria Boodschap – een feest, voor alle duidelijkheid, dat draait om een boodschap aan Maria, niet een boodschap van Maria. Maar het is wel vanwege een boodschap van Maria dat paus Franciscus vandaag Rusland en Oekraïne ‘toewijdt aan het Onbevlekt Hart van Maria’.

Groteske beelden

Het is een wat curieuze formulering, de gemiddelde niet-katholiek zal de wenkbrauwen fronzen, de gemiddelde katholiek zal er de schouders voor ophalen. Onze Kerk praat nu eenmaal in curieuze formuleringen en soms groteske beelden – dat is ook deel van de charme van ons katholieke geloof. Maar veruit de meeste katholieken zullen er niet wakker van liggen dat de paus dit toewijdingsgebed uitspreekt.

“Mijn sceptische geest heeft geen enkele moeite met het gegeven dat de Moeder Gods met eenvoudige herderskinderen over geopolitiek praat - maar wel met hoe sommigen daarmee aan de haal gaan”

Misschien ook maar beter; de paar katholieken die er wél wakker van liggen, doen dat niet zelden om de verkeerde redenen. Dit gebed gaat terug op de boodschap van Maria dik een eeuw geleden aan een drietal herderskinderen in het Portugese Fatima. Die plaats groeide uit tot een populair bedevaartsoord, de ‘geheimen’ die Maria deelde met de kinderen kregen voor sommigen een haast mythische status, ook omdat ze in het licht van de communistische revolutie van toen profetisch spraken over de “bekering van Rusland”.

Koude-Oorlogsvisioen

Mijn van nature sceptische geest heeft geen enkele moeite om te accepteren dat de Moeder Gods met eenvoudige herderskinderen over geopolitiek zou praten. Waar ik wel grote moeite mee heb, is hoe sommigen ermee aan de haal gaan, zowel in politieke als in geestelijke zin.

image
Processie in Fatima op 13 mei 2021, bij gelegenheid van de 104e verjaardag van de Maria-verschijningen in het Portugese bedevaartsoord Foto: CNS - Pedro Nunes, Reuters

‘Fatima’ kreeg de status van een ijzig Koude-Oorlogsvisioen, sommige adepten gleden steeds verder af in samenzweringswanen en magisch bijgeloof: als wij met z’n allen maar hard genoeg en met exact de juiste woorden bidden tot Maria, zorgt zij wel even dat alle Russen plots katholiek worden en alle dwalingen de wereld uit verdwijnen. Het is niet alleen nonsens, juist vanuit orthodox katholiek perspectief hangt het akelig ver over de rand van de ketterij.

Omarmen en zuiveren

Bisschoppen en pausen hebben dat goed begrepen, en dus deed de Kerk wat ze bij voorkeur doet bij dergelijke verschijnselen: omarmen en van binnenuit uitzuiveren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De vorige paus speelde een belangrijke rol in het scheiden van zin en onzin in de Fatima-devotie. Het is dan ook geen wonder dat Benedictus heeft laten weten vandaag – net als vele andere bisschoppen, priesters en gelovigen wereldwijd – mee te bidden met Franciscus om die roemruchte ‘toewijding’ van Rusland en Oekraïne.

Vrede en ontferming

Zo redden pausen de echte boodschap van dan wel aan Maria uit verkeerde handen. Dat is namelijk een boodschap van vrede en verzoening, een boodschap van ontferming ook, een ‘ja’ tegen het beroep dat op ons gedaan wordt. Ik durf de stelling wel aan dat hoe kerken en kloosters zich nu ontfermen over Oekraïense vluchtelingen veel meer uit te staan heeft met wat God – via het lichtend voorbeeld van Maria – van ons vraagt, dan allerlei pseudoreligieuze fantasieën die de Fatima-boodschappen misbruiken.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr.  12. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!