<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Een (bijna-)heilige voor de Kerk van nu en morgen

Anton de Wit 3 december 2021

Geïntrigeerd door de op handen zijnde heiligverklaring van ‘onze’ Titus Brandsma, worstelde ik me laatst door een lemma over de werkzaamheden en nevenactiviteiten van de Friese pater.

Repetitief gebed

De imposante opsomming ervan heeft iets van de ellenlange geslachtsregisters in de Bijbel of een repetitief gebed waarvan je niet alle woorden snapt.

image
Titus Brandsma in zijn werkkamer.

Bond van Besturen voor het Rooms-katholieke Voorbereidend Hooger en Middelbaar Onderwijs, de R.K. Vredesbond, het Apostolaat der Hereniging, de Katholieke Encyclopaedie, Nederlandsche Rooms-Katholieke Journalistenvereeniging, nieuwsblad De Stad Oss, tijdschrift Ons Geestelijk Erf, het Carmelcollege, het Rooms Frysk Boun, de Katholieke Universiteit Nijmegen enzoverder…

Wat is er van over?

Het oplezen van het lijstje roept de vergane glorie van een ooit trotse zuil op. Brandsma was er één van de meest energieke architecten van.

Het kan ook treurig stemmen. Want wat is er van over, een krappe eeuw later? Veel van de genoemde organisaties bestaan niet meer. Sommige zijn opgegaan in grotere verbanden, kregen hun kerkelijke maar vaker seculiere erfgenamen, trokken geruisloos of met bombarie de ‘k’ van de gevel.

Trouw-onderzoek

Dit pessimisme laat zich gemakkelijk voeden met nieuwsberichten die eigenlijk weinig nieuws vertellen. Dagblad Trouw publiceerde eerder deze week de resultaten van een grondig onderzoek naar de financiën van katholieke parochies.

“Al het gepraat over missionair zijn gaat ons niet helpen, als we daar eigenlijk mee bedoelen: behouden wat we hebben, nieuwe middelen vinden om te doen wat we altijd al deden”

Het beeld is weinig florissant en sluit ook aan bij onderzoek dat KN eerder publiceerde: steeds meer parochies schrijven rode cijfers, de coronacrisis heeft de situatie snel verergerd en met name in wat ooit ‘het katholieke zuiden’ heette, vallen de hardste klappen.

Verinnerlijking

We gaan dit verhaal de komende jaren nog veel vaker horen. We gaan nog veel meer gerommel in parochies, kerksluitingen en parochiefusies krijgen. Al het gepraat over missionair zijn gaat ons niet helpen, als we daar eigenlijk mee bedoelen: behouden wat we hebben, nieuwe middelen vinden om te doen wat we altijd al deden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Laten we wel wezen: Brandsma stond aan de wieg van menig katholieke organisatie, maar het ging hem niet om de organisatiestructuren an sich, niet om ledentallen en huishoudboekjes, niet om wereldse kwantiteit maar om geestelijke kwaliteit. Gepokt en gemazeld als hij was in de karmelmystiek en de Moderne Devotie pleitte Titus Brandsma juist ook voor een verinnerlijking van ons geloof.

Goede grond

Ik zou ook de secularisering van veel van de organisaties waaraan hij verbonden was niet te lichtzinnig wegzetten als het falen van die verinnerlijking. Het kan evengoed uitgelegd worden als het slagen ervan. Wij leven in een samenleving waarin vele personen en organisaties zich vanuit een intrinsieke motivatie inzetten voor een waaier van christelijke waarden, of ze die nu als dusdanig (h)erkennen of niet. Natuurlijk zijn er ook bedreigingen en uitdagingen. Maar dat is prima akkergrond waarop nieuwe loten kunnen ontkiemen, anders van vorm misschien, maar gevoed door diezelfde eeuwige bron.

Dat maakt dat we in de ‘bijna-heilige’ Titus Brandsma een patroon mogen zien van de Nederlandse Kerk, niet zoals die ooit was, maar zoals die nu is en nog zal zijn.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 48. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.