fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Geloven is geen topsport, God zij dank

Anton de Wit 13 augustus 2021

Vaticanist John Allen – ook in de kolommen van Katholiek Nieuwsblad inmiddels een vertrouwd gezicht – schreef onlangs op Crux over de relatie tussen topsport en kerkgang. Na winst op het EK voetbal en diverse klinkende zeges op de Olympische Spelen, spreekt Italië inmiddels jubelend over een ‘gouden zomer’. Zou dat, zo vraagt Allen zich af, ook zijn weerslag hebben op het geloofsleven van de gemiddelde Italiaan?

Schietgebedjes

Dat valt natuurlijk maar te bezien, ook in Italië wordt het kerkelijke debat toch overschaduwd door liturgisch geruzie en vastgoedschandalen. Maar toch, zo redeneert Allen: de Italiaanse sporteuforie kan zo maar eens tot meer schietgebedjes tot de Heilige Maagd en/of Padre Pio hebben geleid, en als het goed gaat met het Italiaanse katholicisme, gaat het doorgaans goed met heel de Kerk.

“We bewonderen excellentie, maar zien ook dat het streven ernaar gemakkelijk kan ontsporen”

Nederland scoorde nog hoger in het Olympische medailleklassement dan Italië. Ik heb niet de indruk dat dat bij ons tot een groeiende devotie heeft geleid: wij nuchtere Hollanders danken niet God maar het NOC*NSF voor goede sportprestaties.

Afgodenstatus

En de sporters zelf natuurlijk, die genieten niet zelden een halve (af-)godenstatus. Al houdt dat iets dubbels. We bewonderen excellentie, bejubelen de winnaar – zeker wanneer we die, zoals atlete Sifan Hassan, zagen vallen en opstaan, zich terug zagen knokken. Maar bij de echte lange weg naar de top voelen we ook terecht ongemak: de genadeloze topsportcultuur, het grote geld dat ermee gemoeid is. Excellentie kan ook gemakkelijk ontsporen.

Dat kunnen wij vervolgens allemaal fijn bezien en bekritiseren vanaf de zijlijn – of verder weg nog, vanaf de luie stoel voor de tv. Want laten we wel wezen: excellentie is voor veruit de meesten van ons toch een ver-van-mijn-bed-show. We ploeteren wat voort in een middelmatig bestaan, misschien gaan we af en toe zelf ook een rondje hardlopen of een potje voetballen, maar ‘gewoon voor het plezier hoor, niks bijzonders’, we doen niet echt mee met de grote jongens en meisjes die we op tv zien.

Religieuze uitblinkers?

Zien we het religieuze leven ook zo? Als zaak van de ‘uitblinkers’ – bisschoppen, kardinalen, pausen, halve en hele heiligen – terwijl wij als ‘gewone gelovigen’ maar wat aanmodderen in de marge? Het zou niet zo moeten zijn. Dat er in aardse termen een verschil in ‘klassement’ is, is in geestelijke termen volstrekt irrelevant. We belijden hetzelfde geloof, laten ons oordelen door dezelfde goddelijke scheidsrechter volgens dezelfde spelregels.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook gelovig gezien streven we zo naar excellentie. Daarom verhitten die vastgoedschandalen de gemoederen, zoals ook de misbruikschandalen dat deden. Maar ook de liturgiediscussies, die voor de gemiddelde buitenstaander volmaakt onbegrijpelijk zijn, krijgen pas betekenis in dit licht. De liturgie, dat is zogezegd onze ‘brood en spelen’ ineen, ook daarin nemen we geen genoegen met half werk. We zijn geen toeschouwers aan de zijlijn, we participeren erin.

Juiste maat

En ja, ook deze drang naar excellentie kan ontsporen. De liefde en medemenselijkheid uit het oog verliezen, genadeloos zijn. Ergens zullen we daarin de juiste maat moeten vinden. Geloof is geen topsport waarmee Olympisch goud te verdienen valt, God zij dank. Maar voor spek en bonen meedoen is ook geen optie.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 32. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!