fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Heiligheid vinden in de alledaagse werkelijkheid

Anton de Wit 15 oktober 2020
image
Zalige Carlo Acutis Foto: CNS Photo - courtesy Sainthood Cause of Carlo Acutis

De belangstelling voor de zaligverklaring van Carlo Acutis afgelopen weekend was opvallend groot. En niet alleen bij katholieke media – zelfs de NOS besteedde er aandacht aan.

Zelf werd ik gebeld door de protestants-christelijke zender Groot Nieuws Radio om tekst en uitleg te geven over de ‘zalige whizzkid’ die in 2006 op vijftienjarige leeftijd aan leukemie stierf, en die nu dus reeds zijn plekje kreeg in de kerkelijke eregalerij van voorbeeldgelovigen.

Waarom?

Goede vraag van de radiopresentator: waarom eigenlijk? Zo veel bijzonders had deze Italiaanse jongen toch niet gedaan in zijn veel te korte leven?

Inderdaad, hij had een website met eucharistische wonderen geknutseld, maar niemand wordt zaligverklaard omdat hij zo knap HTML-codes kan intypen. Ja, hij had zijn ziekte dapper gedragen, een groot gelovig vertrouwen laten zien – maar is dat nou zó spectaculair?

Geen grootse prestatie nodig

Ik antwoordde dat het misschien precies dat is: dat de Kerk met deze zaligverklaring wil laten zien dat er geen grootse, opvallende prestatie nodig is voor dergelijk postuum eerbetoon.

We kunnen heiligheid vinden in onze alledaagse werkelijkheid, dat is niet eens een heel nieuw inzicht in de katholieke traditie. Ik vermoed dat onze katholieke Kerk hiermee ook wil tonen dat de alledaagse digitale werkelijkheid daarbij inbegrepen is.

Voorbeeld voor jongeren

Paus Franciscus had daarop gezinspeeld in zijn eerdere jongerenexhortatie Christus Vivit, waarin hij Carlo Acutis ook al nadrukkelijk ten voorbeeld stelde, en hij herhaalde het in zijn angelusgebed afgelopen zondag.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kort en in mijn eigen woorden samengevat zegt de paus: de virtuele wereld is vol gevaren – verstrooiing, verleiding, verslaving, venijn, achterklap – maar Acutis laat zien hoe er ook een wereld van liefde en medemenselijkheid te winnen is, zolang wij erin slagen de blik op de levende Christus gericht te houden.

Cultuurkatholiek

Het zal dan ook geen toeval zijn dat Acutis zaligverklaard wordt in de missiemaand oktober (zie ook KN 42). Hij begaf zich als een missionaris op de terra incognita van de digitale wereld – die overigens niet uitsluitend door jongeren bevolkt wordt, laten we dat niet uit het oog verliezen.

In de meeste berichten wordt hij als een voorbeeldfiguur voor zijn mede-millennials beschreven, maar mij viel iets anders op in zijn biografie. Zijn moeder was een vrij lauwe gelovige, een cultuurkatholiek zoals je ze in Italië net als bij ons natuurlijk volop vindt.

Zij kwam eigenlijk amper in de kerk, toen haar zoon een steeds grotere belangstelling voor het geloof begon te tonen. Zij raakte daardoor geïnspireerd en opnieuw bezield, juist ook door het indrukwekkende geloof dat hij tentoonspreidde op zijn ziekbed.

Voorbeeld voor opa

Op het eerste gezicht lijkt de zaligverklaring van Acutis een gevalletje ‘opa vertelt’: ‘Kijk nou eens, jongelingen, een andere hippe jongeman net als jullie, die ook nog eens heel gelovig was – neem er een voorbeeld aan!’

Maar misschien wordt het voorbeeld wel juist andersom gesteld, van jong naar oud: ‘Kijk eens opa, een jong iemand als wij wordt zaligverklaard, iemand die laat zien hoe de jonge generatie nieuw vuur brengt in een lauw en ingedut christendom – neem er een voorbeeld aan!’

https://www.kn.nl/abonnementen/